24. Septembra 2021.

Kako pravilno zalijevati orhideju ledom?

Big Portal

U želji da nam orhideja što prije procvjeta, možemo pretjerati sa zalijevanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje propadaju.

zalijevati orhideju ledom
Foto: freepik.com

Možda je jedno od rješenja za izbjegavanje prekomjernog zalijevanja, korištenje kockica leda. Ali, funkcioniše li zaista? Da li će hladnoća naštetiti biljci? Evo šta kažu stručnjaci kako pravilno zalijevati orhideju ledom.

Koncept zalijevanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim, jer se biljke iz tropskih regija u pravilu ne snalaze na niskim temperaturama. Međutim, brend “Just Add Ice Orchids”, otkrio je da korištenje kockica leda za zalijevanje orhideja, ne nanosi nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom.

“Osigurati da orhideje dobiju dovoljnu količinu vode, bez prekomjernog ili nedovoljnog zalijevanja najveći je izazov za vlasnike orhideja”, kaže Marcel Boonekamp, ​​direktor uzgoja za Just Add Ice. On i njegov tim razvili su metodu zalijevanja sa tri kocke leda, kako bi vrtlarima dali mjerljiv i ultra-jednostavan način zalijevanja orhideja.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju i Univerziteta u Džordžiji, proveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje: Mogu li se orhideje zalijevati kockicama leda? Oni su postavili eksperiment upoređujući orhideje (vrste Phalaenopsis), zalijevane s tri kocke leda jednom sedmično, sa kontrolnom grupom, koja se zalijeva ekvivalentnom količinom vode sedmično. Obje grupe orhideja pokazale su slične rezultate za cjelokupno zdravlje biljaka, što ukazuje na to da su kockice leda efikasan i siguran način zalijevanja orhideja. Iako je eksperiment uključivao samo Phalaenopsis orhideje, moguće je zalijevati i druge vrste orhideja ledom.

zalijevati orhideju ledom

orhideja

Foto: freepik.com
Kako zalijevati orhideje ledom?
Umjesto da natopiš saksije orhideje, a zatim dopustiš da se iscrpi višak vode, jednostavno stavi tri kocke leda na vrh medijuma za orhideje (obično komadiće kore ili mahovinu sfagnuma), pazeći da izbjegneš kontakt s lišćem ili korijenjem, koje viri iz saksije. Kako se kocke leda tope, korijenje i mediji će upijati vodu. (Obično nema viška vode nakon zalijevanja kockicama leda.) Hladnoća neće naštetiti tvojoj biljci, jer se led relativno brzo topi. Istraživači su otkrili, da je temperatura medijuma kore pala samo za nekoliko stepeni dok su se kocke topile, nedovoljno da naškodi korijenu.

Naravno, količina vode koja je potrebna orhidejama može varirati zavisno do sobne temperature, svjetlosti, vlažnosti i vrsti podloge za rast. Preporuka sa univerzitetskih studija je da počneš s tri kocke leda sedmično i paziš na svoju biljku da vidiš da li je to dovoljno vode. Zaviriti u korijen jednostavan je način da to utvrdiš. “Srebrnastim korijenima potrebna je vlaga, dok su korijeni jarko zelene potpuno hidrirani”, kaže Marcel Boonekamp. Još jedan znak je lišće. Nedovoljno zalijevane biljke će imati naborane, mutno zelene, mlitave listove. Iako je teško pretjerati sa zalijevanjem orhideje metodom kocke leda, dobro je provjeriti biljku prije dodavanja kocki. Gurni prst otprilike jedan centimetar u koru ili mahovinu. Ako osjetiš vlagu, nemoj još zalijevati. Pričekaj nekoliko dana i provjeri ponovo.

Za siguran ponovni cvat: Napitak koji orhideja voli više od vode

orhideja
Foto: freepik.com
Zalijevanje drugih biljaka ledom?
Sve se biljke mogu zalijevati kockicama leda, ali to nije uvijek praktično. Brend Just Add Ice, proširio je probe zalijevanja ledom na anturijum, stablo novca i nekoliko vrsta bonsaija i otkrio da je upotreba leda laka i efikasna tehnika za zalijevanje ovih biljaka. Međutim, nekim velikim biljkama potrebno je više vode nego orhidejama, zbog čega je zalijevanje ledom nezgodno. Drži se svoje kante za zalijevanje za velike sobne biljke. Dva savjeta za uspjeh zalijevanja sobnih biljaka: zalijevaj samo ako je tlo suho na dodir i dopusti da višak vode istekne iz korijenske zone nakon zalijevanja.

Izvor: bhg.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare