10. Oktobra 2022.

Kako pravilno održavati bežične slušalice

Big Portal

Naravno, kao po običaju, daleko od toga da je Apple izmislio toplu vodu, ali masa kreira trendove, a broj fanova je nešto što ne fali kompaniji Apple. Male slušalice, popularne bubice su za nekoliko godina osvojile planetu i sada svaki ih iole veći proizvođač telefona ili audio opreme ima u svojoj ponudi.

Ono što većina nas ne zna je da se sve te slušalice, bilo da su in-ear tipa ili ne brzo prljaju i neretko mogu da izazovu infekciju uha ukoliko se ne održavaju dovoljno često i kako treba. U zavisnosti od IP rejtinga koje slušalice poseduju ili ne poseduju neke je zaista dovoljno staviti pod mlaz tople vode i problem je rešen, ali za većinu će vam trebati štapići za uši i alkohol.

Potrebno predznanje

Slušalice treba održavati najmanje jednom nedeljno ukoliko ih koristite svaki dan, odnosno češće ukoliko ih nosite kada trenirate. Stoga je bitno da znate kako da ih čistite i šta smete da upotrebljavate. Većina slušalica nije vodootporna, pa ćemo donekle generalizovati stvar i reći da ni vaše nisu.

Šta ne treba da radite

Bitno je znati da ukoliko vaše slušalice nemaju IP68 ili sličan sertifikat, ne smete da ih perete ili potapate u vodu, kao ni kućište. Generalno ne biste trebali ni da koristite oštre predmete u procesu čišćenja, koliko god smatrali da ste pažljivi. Treba izbegavati abrazivne materijale i sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti kućište ili delove slušalica. Naravno, potrebno je da budete pažljivi da nakon čišćenja ne ostane vode ili nečistoće na kontaktima slušalica ili u kućištu.

Stapis_alkohol_1.jpg

Kako čistiti?

Kao što smo rekli, najbolji prijatelji su vam štapići za uši, mirkofiber krpe, izopropil/etil alkohol (IPA) 70% i vlažne maramice za čišćenje tehnike. Naravno, uz svake slušalice dolazi uputstvo na kojem piše kako ih je pravilno čistiti, pa pre svega bacite pogled na njega.

Slušalice treba prvo obrisati suvom i čistom mikrofiber krpom. Naglašavamo da koristite mikrofiber krpe, jer one iza sebe ne ostavljaju dlačice i vlakna kao obične krpe, i mekane su, tako da ne oštećuju sjajnu površinu plastike slušalica i kućišta.

Ukoliko je potrebno, krpu možete blago ovlažiti sa svežom vodom.

Neki proizvodi kao što su Apple AirPods/Airpods Pro se mogu čistiti vlažnim maramicama ili pomenutim 70% alkoholom. Većina proizvođača ovo ne navodi na svom sajtu kako ne bi bili odgovorni za slučaj da neko pretera sa alkoholom i posle zahteva zamenu slušalica, ali je u 90% slučajeva čišćenje alkoholom bezbedno.

Bubice_stapic_1.jpg

Dakle, prsnite ili sipajte čist alkohol na krpu ili štapić za uši i prebrišite slušalice i kućište, ali obavezno sačekajte da se sve lepo osuši, pre nego što ih vratite nazad, posebno ako ste koristili vlažnu krpu.

Za nezgodna mesta do kojih je teško doći možete koristiti čačkalicu i pažljivo ukloniti nečistoću iz njih, ali paziti da ne probušite rešetkice, mikrofone i druge osetljive komponente.

Silikonski vrhovi

Silikonski vrhovi su na prvoj liniji odbrane i u stalnom kontaktu sa unutrašnjosti vašeg uha, a to znači da se najviše prljaju. Njih je prvo potrebno skinuti sa slušalica i onda mehanički očistiti suvom ili vlažnom krpom. Štapići za uši potopljeni u alkohol će vam pomoći da dođete do nezgodnih mesta, a možete ih očistiti pod mlazom vode. Većina proizvođača naglašava da nije poželjno koristiti sapun i slična sredstva za čišćenje, pa ih izbegavajte.

Pre vraćanja silikonskih vrhova obavezno proverite da li su potpuno suvi.

Kućište

Kućište je zgodno za čuvanje prljavštine, posebno one koja se prenese sa slušalica i nađe svoj dom u slotu za slušalice. Prvo je potrebno koristiti štapić za uši i očistiti unutrašnjost, a onda izduvati kućište, najbolje ako posedujete konzervu kompresovanog vazduha. Posebnu pažnju treba obratiti na to da vam u kućištu ne ostane deo pamuka sa štapića, jer se on može zadržati na konektorima za punjenje i napraviti veću štetu od prljavštine.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare