1. Novembra 2021.

Kako poboljšati imunitet nakon koronavirusa?

Big Portal

Stručnjaci kažu da je najpre značajno vratiti se na režim ishrane pre bolesti, i preporučuju da se izboru namirnica posveti više vremena.

Oni su, takođe, razmatrali pitanje načina ishrane ljudi koji su u “postkovid periodu” i došli su do važnih zaključaka.

“Navodi se da pacijenti imaju jači kašalj, da teško dišu pa imaju problem sa jelom, da imaju gubitak apetita, jer nemaju osećaj mirisa i ukusa, što je vrlo značajno. Uopšte, zbog iznemoglosti – ne mogu da unose dovoljne količine hrane. Tako da se preporuke za njih sada odnose – ne više na preporuke o tome koju hranu da jedu, nego da unose hranu koju su unosili i pre ali barem u nekoj određenoj količini”, rekla je dr Marija Anđelković.

Dodala je da to zapravo znači da postkovid pacijenti treba da biraju hranu i da ona treba da bude tečna, da obroci budu manji, a namirnice raznovrsne.

Istakla je da stručnjaci smatraju da će jedan od najvećih problema sa kojima će se takvi pacijenti susretati – loša ishrana.

“Jačanje imuniteta putem ishrane kod nekoga ko je naročito imao ozbiljniju kliničku sliku posle kovida je dosta diskutabilno. On bi verovatno trebalo da se fokusira na to da se vrati manjim učestalijim obrocima hrane koja je raznovrsna. Primećuje se da su ti pacijenti izgubili na telesnoj težini i da su zbog loše ishrane izgubili na imunitetu. Zaboravljamo boravak u bolnici, i gubitak telesne težine tamo zbog neuobičajene ishrane, a i ne samo od kovida – imate i dosta lekova koji utiču tako da menjaju apetit pacijenta”, objasnila je Anđelkovićeva.

Govoreći o suplementima, naglasila je da se u doba pandemije njima daje “snaga lekova”.

“Pacijent treba tim suplementima da nadoknadi ono što ne može sa ishranom, tome i služe suplementi. Ako on ne može da unese dovoljno ribe, mlečnih proizvoda, mesa, on treba da popije vitamin D, ako ne može da unese dovoljno voća i povrća, treba da popije vitamin C”, kaže dr Anđelković.

Ipak, smatra da je prilikom uzimanja suplemenata poželjno potražiti stručnu pomoć, jer preterano konzumiranje preparata može da dovede do predoziranja. Opšta preporuka je da ljudi, kao i pre pandemije i pojave kovida, treba da se bave svojom ishranom.

“Mislim da ishrani treba da više vremena posvetimo. Postoji momenat – da li imamo dovoljno znanja, ali mislim da je to kod nas više pitanje vremena. Dakle, malo više vremena za ishranu i ne možemo puno da pogrešimo”, zaključila je nutricionistkinja dr Marija Anđelković.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare