14. Januara 2022.

Kako ovsena kaša čini dobro organizmu?

Big Portal

 Činija pileće supe, malo dodatnog sna i čaj s medom mogu pomoći ljudima, da se osjećaju bolje kada se suočavaju sa simptomima prehlade, kao što su curenje iz nosa i grlobolja.

Zobene pahuljice su još jedan popularan lijek za prehladu, ali vruća zdjela mljevene zobi može koristiti tijelu čak i kada se ne bori sa prehladom.

Ovsena kaša i zdravlje crijeva

Beta-glukan je rastvorljivo vlakno koje se nalazi u ovsenim pahuljicama koje sprječava zatvor i podstiče redovno pražnjenje crijeva. Prema Amy Goodson, autorki The Sports Nutrition Playbook, beta-glukanska vlakna su povezana sa zdravim crijevnim bakterijama. Zdrave crijevne bakterije mogu smanjiti vjerovatnoću da će pojedinci imati problema s probavom nakon jela i mogu smanjiti rizik od upale i hroničnih bolesti.

Ovsena kaša i holesterol

WebMD napominje da beta-glukan u ovsenim pahuljicama može pomoći pojedincima da smanje holesterol. Topiva vlakna u ovsenim pahuljicama smanjuju apsorpciju holesterola u krvotok, što je svojstvo koje može pomoći pojedincima da smanje nivoe lipoproteina niske gustine (LDL) ili “lošeg” holesterola. Ništa ne vrijedi što mnogi ljudi u svoje zobene pahuljice dodaju voće i bobice bogate vlaknima, koje mogu dodatno sniziti kolesterol.

ovsena kaša
Foto: unsplash.com
Ovsena kaša i šećer u krvi

Recenzija objavljena u časopisu Nutrición Hospitilaria 2015. godine pokazala je da konzumiranje hrane koja sadrži beta-glukane može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. To čini zobene pahuljice posebno vrijednim izborom u ishrani za osobe s dijabetesom, od kojih se mnoge takođe moraju potruditi da snize nivoe LDL-a u svom tijelu.

Ovsena kaša i kontrola težine

Zasitan, zdrav doručak može pomoći pojedincima da izbjegnu vrstu grickalice koja može doprinijeti neželjenom debljanju. Sadržaj vlakana u ovsenim pahuljicama pomaže ljudima da se duže osjećaju sitima, smanjujući vjerovatnoću da će posegnuti za potencijalno nezdravim grickalicama tokom dana. To može olakšati gubitak kilograma i zadržati kilograme na duže staze.

ovsene pahuljice
Foto: unsplash.com
Ovsene pahuljice i hranjive tvari

Ovsene pahuljice spadaju među hranu za doručak sa najbogatijim nutrijentima. Nacionalna baza podataka o nutrijentima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država pokazuje da 1⁄2 šolje ovsene kaše sadrži 13 grama proteina, 52 grama ugljenih hidrata i ukupno osam grama vlakana. Osim toga, USDA napominje da je zobena kaša odličan izvor korisnih minerala poput magnezijuma i kalijuma.

Ovsena kaša je nadaleko poznata kao efikasan lek protiv prehlade. Međutim, nutritivna vrijednost zobene kaše čini je dostojnim dodatkom ishrani pojedinaca bez obzira da li su prehlađeni ili ne.

Izvor: frontiersman.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare