Kako optimizam i pesimizam utiču na naše zdravlje? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako optimizam i pesimizam utiču na naše zdravlje?

Ljudi sa pozitivnim pogledom na svijet vjerovatno će se ređe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a verovatno će i duže živeti, pokazala je nedavna analiza.

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, naučnici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosečno 14 godina.

Tokom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 odsto manje šanse od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavila je JAMA Network Open.

“Ti rezultati sugerišu da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utiču na kvalitet života, nego mogu biti povezani i sa zdravljem”, rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i naučnik na Medicinskoj školi Ajkan (Icahn School of Medicine) u Njujorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, rekao je Rozanski.

Oni bolje jedu, više vežbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja sa problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne menjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može podstaknuti češće upale i učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko decenija povezale stres i promene raspoloženja sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude sveže dokaze da gledanje na život može uticati na zdravlje srca.

“Optimizam se dugo povezuje sa boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo”, rekao je Rozanski.

Danas objavljeno

Žene koje ne jedu dovoljno crvenog mesa mogu da obole od dvije ozbiljne bolesti

Zeljka

Palenta sa povrćem iz rerne

Zeljka

Ipak važniji prvi buster, medicinarima dozvoliti rad iako su pozitivni na kovid

Zeljka

Ostavite komentar