Postoje ljudi koji smatraju da uskršnja jaja mogu da se jedu danima nakon praznika. Do kada je preporučljivo da ih konzumiramo?
“U frižideru ih treba držati, od 5 do 7 dana”, kaže Branaka. Ona dodaje da bi trebalo jaja odmah da čuvamo u frižideru nakon farbanja:
“Neka stoji malo kao dekoracija, ali treba držati u frižideru. Jaja mogu da izazovu velike stomačne probleme”kaže Mirković.
Nutricionista je dodala da “jaja treba da budu sveža kada ih kupimo, da treba voditi računa kada ih kuvamo, da ih hladimo u hladnoj vodi i odvojiti ona koja su puknuta, voditi računa i čime ih farbamo”.
Na pitanje kako odrediti da jaje nije sveže, kuvar kaže: “Ja određujem po težini. Trebalo bi da postoji deklaracija, datum i sme da bude staro najviše 28 dana. JOd 7 do 10 minuta kuvanja i što manje da stoje na stolu. Najbolje u frižideru”, kaže Stojanović.