22. Jula 2019.

Kako odabrati najfiniju lubenicu? Uz ove trikove nema šanse da pogriješite…

Big Portal

Još jedna od stvari zašto se veselimo ljetu je i mnogima omiljeno voće lubenica. Nije jednostavno pronaći sočnu i ukusnu lubenicu koja će ispuniti sva tvoja očekivanja. Pomoću nekoliko trikova više nikad nećeš pogriješiti pri odabiru.

Kupovinom prve lubenice možemo reći kako službeno otvaramo ljetnu sezonu. No, kad malo bolje razmislimo izabrati pravi primjer nije lako. Vjerovatno si i ti davnih dana vidjela starije kako kucaju po njoj pa si možda automatski i sama krenula tako tražiti najzreliju  bez da, zapravo, znaš šta radiš. Osim još nekih trikova, otkrićemo ti i šta to lupkanje znači. 

Postoji nekoliko stvari koje bi trebala provjeriti prije kupovine. Prvo obrati pažnju na težinu lubenice koja ti se sviđa jer težina igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odabereš one koje ti se sviđaju i zatim probaš dići svaku od njih. Najteža neka bude tvoj izbor.  Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe. 

Vjerovatno si primijetila kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označava mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavaj lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano. Isto tako ona mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. Takođe, obrati pažnju i na peteljku ako ju ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, no ako  je suha i zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozrijeti. 

I napokon je na red došlo to slavno lupkanje. Naravno ne mislimo doslovno lupanje po lubenici već tapkanje prstima. Ako čuješ da je zvuk pun i tup, to znači da si odabrala zrelu lubenicu. No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemoj odabrati tu lubenicu koliko god ti lijepo izgledala jer je ona prezrela. Obrati pažnju i na vibracije koje ćeš osjetiti u ruci u kojoj ju držiš jer što su one jače, lubenica je bolja.  

24sata.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare