16. Maja 2020.

Kako nositi maske na visokim temperaturama: Japanci znaju?

Big Portal

Veliki izraelski pisac Ephraim Kishon, rođen u Mađarskoj, u jednom od svojih humorističnih putopisa sve nas je izvestio da je otkrio tajnu japanskog uspeha: oni, naime, tokom radnog vremena rade.

I dok svi u svetu razmišljaju o letovanju, Japanci razmišljaju o letu. Kod njih je leti vruće (preko 35 stepeni Celzijusa) i vlažno (90 odsto), posebno od kada je počelo preterano zagrevanje. Najgora moguća kombinacija. Prosečno godišnje leti od srčanog udara umre oko 1 000 ljudi. Japan je i zemlja s najstarijim stanovništvom na svetu. A tu je i drugi problem: dehidratacija.

Najmanje dvoje učenika (pol nije objavljen) u Kini je prošlog meseca umrlo tokom fizičkog dok su na licima nosili zaštitne maske.

Nošenje maske leti izaziva tri problema, prenosi The Financial Times:

– zaustavlja ulazak hladnog vazduha što podiže telesnu temperaturu posebno iznad vrata

– zadržava vlažan vazduh pa se grlo ne suši i osoba ne oseća potrebu za tečnošću

– zbog društvenog pritiska da se nosi maska ljudi piju manje vode

Zbog svega toga su japanski lekari zabrinuti da bi nošenje maski u takvim klimatskim uslovima mogli da dovedu do još nekoliko stotina mrtvih. Pa su lepo japanskim preduzetnicima poručili da se potrude i osmisle maske koje će štititi od virusa, ali istovremeno i hladiti lice i vazduh koji se udiše.

I ovi su munjevitom brzinom odgovorili. Već ih je nekoliko na tržištu, jedna osigurava dotok topline do kože što stvara ugodan osećaj, druga kompanija je već ranije kao štos prodavala maske u frizideru poput limenki s pićima. Ta maska bi brzo prestala da hladi lice. Sada rade na tome da maska nudi trajno osveženje. Jedna kompanija tvrdi da će ubrzo na tržište izbaciti masku koja sadrži gel koji služi hlađenju.

Tržište nije problem. Naime, interes pokazuje većina zemalja Jugoistočne Azije.

Lekari ipak navode da je ključno da Japanci razviju svest da smeju da skinu masku kako bi popili vodu. I da ne koriste profesionalne medicinske makse s velikom gustinom. Ali, to Japancima neko treba da naredi, piše The Financial Times.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare