Kako nastaju bebe iz epruvete? - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Kako nastaju bebe iz epruvete?

Dvadeset dvije godine nakon što je ostvario svoj naučni san – rođenje bebe iz epruvete – dr Robert Edvards je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za razvoj vanteljesne oplodnje.

Pokušaja in vitro oplodnje bilo je i ranije, ali nijedan nije uspješno okončan, tj. nije rezultirao rođenjem bebe, sve dok u julu 1978. godine svijet nije ugledala Luiza Braun. Prva beba iz epruvete bila je simbol velike pobjede na polju medicine i dala je nade milionima ljudi da će se ipak možda ostvariti kao roditelji.

Pojednostavljeno, proces vantjelesne oplodnje svodi se na punkciju i „iznošenje“ jajne ćelije iz tijela žene i njeno spajanje sa spermatozoidima muškarca u laboratoriji, u mikrouslovima koji nalikuju prirodnim. U to vrijeme i na tom mjestu događa se oplodnja – dakle, in vitro, van tijela. Tek oplođena jajna ćelija, zigot, počinje svoj rast – dijeli se na dvije ćelije, pa na četiri, pa osam… Nekoliko dana nakon oplodnje embrion se vraća u tijelo žene, konkretno, u matericu, gdje bi se i sam našao da je oplodnja izvršena prirodnim putem.

Ubrzo, u slučaju da je postupak uspješan i da su svi uslovi odgovarajući, dolazi do implantacije embriona u zid materice gdje on nastavlja rast i počinje novi, sasvim uobičajen život.

U prirodnim uslovima, čitav proces od oplodnje do implantacije bi se vrlo malo razlikovao: susret spermatozoida i jajne ćelije dogodio bi se ne u laboratoriji, već u jajovodu žene. Onda bi se oplođena jajna ćelija spustila u matericu gdje bi poslije oko nedjelju dana od oplodnje došlo do implantacije embriona koji je, u međuvremenu, počeo da raste i dijeli se. Baš kao što je to radio embrion iz laboratorije.

Medicina je toliko napredovala da se često, sasvim rutinski, jedan broj embriona dobijenih u laboratoriji ne vraća u matericu, već se zamrzava i čuva za eventualni naredni postupak vantjelesne oplodnje.

No, bez obzira na sva čovjekova miješanja u prirodne procese, ovakve trudnoće i bebe koje zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje stignu na svijet, ni po čemu se ne razlikuju od drugih.

Iako u realnim uslovima sve nije toliko lako i jednostavno, a za pacijente koji se podvrgavaju ovom postupku često je veliko psihičko i fizičko opterećenje, danas u Bosni živi hiljade beba začetih u laboratoriji.

Luiza Braun, prva beba iz epruvete, sada je žena u četrdesetim godinama koja ima svoje dijete, začeto sasvim prirodnim putem.

Izvor: Nauka kroz priče

Danas objavljeno

Bivša supruga Džefa Bezosa sada poklanja 2,7 milijardi dolara

Zeljka

Najzahvalniji materijali za visoke temperature

Zeljka

Betmenu “zabranili” oralni seks: “Heroji to ne rade”

Zeljka

Ostavite komentar