Kako nastade da "OZNA sve dozna" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako nastade da “OZNA sve dozna”

Grad koji je poznat po Desantu na Drvar imao je bogatu, a malo poznatu istoriju i prije te velike bitke. Tako je u Drvaru „rođena“ OZNA, Organizacija za zaštitu naroda, čuvena komunistička tajna policija. Poznata po krilatici „OZNA sve dozna“, ona je mnogim stvarnim ili izmaštanim narodnim neprijateljima u bivšoj Jugoslaviji zagorčala život.

Istoričari su zabilježili da je obavještajna služba SFR Jugoslavije OZNA osnovana 13. maja 1944. u Drvaru, dakle samo 12 dana prije čuvenog desanta.

Drvar je u to vrijeme bio centar prilično velike slobodne teritorije, gdje su održavani mnogi skupovi i donošene odluke značajne za utemeljenje nove Jugosalvije. Nije slučajno što su nacisti izvršili desant upravo na Drvar, u očajničkom pokušaju da unište ne samo Vrhovni štab i Tita, nego i cijelu organizaciju oslobodilačkog pokreta.

Dokumente i eksponate koji svjedoče o osnivanju Ozne i drugim dešavanjima u Drvaru u maju 1944. godine posjetioci mogu vidjeti u Muzeju “25. maj”, podno zatvorene Titove pećine na ulazu u ovaj grad.

Pod vođstvom Aleksandra Rankovića, jednog od najbližih Titovih saradnika, OZNA je godinama nakon oslobođenja bila strah i trepet u novoj Jugoslaviji.

OZNA se 1946. godine dijeli na “civilnu službu” UDBA i vojnoobavještajni KOS.

Krilatica “OZNA sve dozna” još je dugo poslije toga živjela u narodu, a u Drvaru je mnogi mještani i danas znaju naizust. Ipak, mnogi ne znaju ili “ne znaju” da je OZNA nastala baš u Drvaru, jer neki dijelovi istorije se nerado pamte i lako zaboravljaju.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar