24. Oktobra 2022.

Kako napraviti domaći deterdžent za pranje sudova sa uljima narandže i limuna

Big Portal

Prema Radnoj grupi za životnu sredinu (EVG) u SAD i njihovom „Vodiču za zdravo čišćenje“, ovi deterdženti mogu da sadrže fosfate, konzervanse, formaldehid i još mnogo toga.

Neki od kupovnih deterdženata za mašinsko pranje posuđa „mogu da sadrže sastojke sa potencijalom za akutnu toksičnost i efekte na nervni sistem”. Razmislite o pravljenju sopstvenog domaćeg deterdženta za mašinu za pranje sudova. Ne samo da ćete uštedeti novac, već možete biti sigurni da su sastojci bezbedni za vas, vašu porodicu i životnu sredinu. Domaći deterdžent za posuđe ne sadrži štetne hemikalijeDomaći deterdžent za posuđe ne sadrži štetne hemikalije

Sastojci koji su vam potrebni su: 60 grama sode bikarbone, 700 mililitara destilovane vode, 240 mililitara sirćeta, 30 grama limuntusa, 150 grama sitne kuhinjske soli, 20 kapi esencijalnog ulja narandže i 20 kapi eteričnog ulja limuna.

U posudu srednje veličine sipajte sodu bikarbonu i destilovanu vodu i dobro promešajte drvenom kašikom. Umešajte sirće, limunsku kiselinu i so. Dodajte eterična ulja i dobro promešajte.

Sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru da sprečite fermentaciju i buđ (pošto je smeša bez hemikalija i bez konzervansa).

Koristite oko jednu i po do dve kašike deterdženta po pranju. Uvek dobro protresite bocu sa deterdžentom pre doziranja.Sirće pomaže u bezbednoj dezinfekciji, ali takođe pomaže da vaše posuđe ostane bez mrlja i masnih tragovaSirće pomaže u bezbednoj dezinfekciji, ali takođe pomaže da vaše posuđe ostane bez mrlja i masnih tragova

Soda bikarbona je efikasna u uklanjanju prljavštine i masnoće. Deluje i u takozvanoj tvrdoj vodi. Destilovana voda je važna da bi se izbegla hemijska kontaminacija.

Sirće pomaže u bezbednoj dezinfekciji, ali takođe pomaže da vaše posuđe ostane bez mrlja i masnih tragova.

Limunska kiselina pomaže u dodavanju sjaja vašem posuđu dok uklanja minerale koji mogu biti uzrokovani tvrdom vodom koja se nalazi u vašem području. Kuhinjska so je veoma važan sastojak jer je blag konzervans i može ukloniti neke od onih mrlja koje je teško očistiti sa vašeg posuđa uz to -delujući kao nežno sredstvo za ribanje.

Ulje narandže je savršeno jer se bori protiv masnoća i bakterija, a istovremeno daje posuđu divan miris. Eterično ulje limuna je takođe izvor svežine i deluje antibakterijski i antigljivično.

Iako je ovaj domaći deterdžent za mašinu za pranje sudova bezbedan, najbolje je da ga držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Ako primetite bilo kakvu iritaciju, prestanite sa upotrebom.

Pošto je ovo deterdžent za mašinu za pranje sudova bez hemikalija, potrebno je da posuđe pre stavljanja u mašinu, svakako isperete od krupne prljavštine.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare