18. Aprila 2024.

Kako napravite najbolji domaći kvasac

Ako volite da pripremate domaći hljeb, onda ćete sigurno željeti da on bude napravljen od domaćeg kvasca, koji je, kako kažu, bez premca.

Od njega hljeb će biti ukusniji, izdašniji i mekši. Sve što vam je potrebno za domaći kvasac imate već u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
  • tegla ili staklena posuda

Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote “ubija” kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.

Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osjetite miris vrenja. Ukoliko namjeravate redovno da mijesite hljeb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promiješajte smjesu, silikonskom ili drvenom varjačom.

Imajte na umu da tijesto od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamijesite uveče a pečete ujutro, prenosi Krstarica.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare