Kako najbolje tretirati ubod komarca da biste ublažili svrbež - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako najbolje tretirati ubod komarca da biste ublažili svrbež

Tokom toplijih mjeseci suočavamo se s ugrizima raznih insekata, što može biti prilično dosadno.

 Dermatolozi su objasnili šta možete pri tome koristiti da ublažite crvenilo, svrbež i neugodan osjećaj, a šta biste trebali izbjegavati.

“Kada insekt ugrize našu kožu, ubrizgava malu količinu sline i to pokreće imunološki odgovor.

Histamin, hemikalija koja uzrokuje upalu i svrbež, oslobađa se kao signal tijelu da pošalje bijele krvne stanice da se bore protiv uzročnika”, objasnila je dermatologinja Rebekaa Markus.

“Svrbež može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana, zavisno od toga  koliko snažnu reakciju vaše tijelo ima na ugriz”, rekla je Rebeka.Dermatologinja Markus preporučuje korištenje topikalne kortikosteroide u obliku kreme, i to što je prije moguće.

Takođe, vam može pomoći i led.”Led pomaže kod uboda pa se privremeno osjećate bolje zbog sužavanja krvnih žila i smanjenja upale”, objasnila je.Graf je predložila korištenje određenih domaćih pripravaka i lijekova, uključujući aloe veru.

“Ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod svrbeža”, rekla je Graf i dodala da od koristi mogu biti i kupke od sode bikarbone.

Šta izbjegavati?

Dermatologinja Loreta Kiraldo, upozorila je na primjenu topline na to područje uboda. Ističe da bi to moglo samo pojačati crvenilo, oticanje i svrbež.”Takođe, nemojte nanositi polisporin ili druge antibiotske masti. To može uzrokovati alergijske reakcije i zapravo mogu pogoršati ubod”, rekla je.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Ne pijete dovoljno vode? Evo kako promijeniti tu lošu naviku

Vanja A

Trikovi koji će vam pomoći da se riješite lošeg zadaha

Vanja A

Koje namirnice čuvaju naš mozak „na duge staze”

Vanja A

Ostavite komentar