10. Oktobra 2022.

Kako najbolje skuvati pirinač, a da ne bude gnjecav?

Big Portal

Naime, kako kaže, za savršeno skuvan basmati pirinač, najbolja je razmera vode i pirinča 2:1, dok je za jasmin pirinač i pirinač dugog zrna pravi odnos vode i pirinča 1,5:1. Ekspertkinja tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili sopstvenom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna pirinča pre kuvanja.

“Pranje basmati pirinča u posudi vitalan je korak pre kuvanja, i njime se uklanja sav višak skroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan ukus”, objasnila je Ana.

Ipak, mnoge zanima da li pirinač najbolje kuvati na pari ili nakon kuvanja prokuvati i ocediti višak vode iz pirinča. Ekspertkinja tvrdi da bi pirinač trebalo staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuvati u poklopljenom loncu, kako bi upio vodu, i ne mešati ga nikako dok se kuva. Što se tiče vremena kuvanja pirinča, to može varirati u zavisnosti od vrste pirinča koji odaberete. Beli basmati pirinač kuvajte 10-12 minuta na jakoj vatri, pirinač dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, integralni pirinač oko 25 minuta, basmati od celovitog zrna takođe oko 25 minuta, a jasmin pirinač od 10-12 minuta.

Ana ima i savjet za slučaj da skuvate previše pirinča, pa ne znate šta ćete s njim. Prvo treba da ga ohladite što je brže moguće, a onda stavite u frižider. Ali, ne biste trebalo držati je tamo više od dva dana pre podgrevanja, i ne treba je podgrevati više od jednom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare