Kako na najbolji način iskusiti ljepote Evrope: Pet najboljih tura kruzerom po Evropi - BIGportal.ba
Magazin

Kako na najbolji način iskusiti ljepote Evrope: Pet najboljih tura kruzerom po Evropi

budimpesta

Za ljude širom sveta ovo je teško vrijeme, dok pandemija korona virusa zaustavlja gotovo sve aktivnosti. Industrija koja je izbijanjem ove pandemije najviše pogođena, nesumnjivo je industrija turizma i putovanja, jer državne granice su zatvorene, a vazdušni promet strogo ograničen i kontrolisan.

Na svu sreću, ova kriza neće trajati dovijeka. Normalno poslovanje će se vratiti prije ili posle, a turizam će ponovo postati jedna od najprofitabilnijih grana svjetske industrije. Stoga smo došli na ideju da iskoristimo ovo vreme samo-izolacije i da isplaniramo naše prvo putovanje kada prođe ova pandemija.

Jedna vrsta putovanja, koja postaje sve popularnija, naročito tokom letnjih  mjeseci (kada će nadamo se pandemija biti gotova), je upustiti se u rečno krstarenje širom Evrope.

Zaboravite ono što znate i što vas asocira na krstarenja: ogromne kruzere, da se dotičete sa hiljadama putnika, jeftinu zabavu i preglasnu trubu od koje se ledi krv u žilama ljudima na obali.

Riječna krstarenja su daleko intimnija i kruzeri obično primaju 100-200 putnika, dok vedro plove rekom, a istovremeno nude elegantno i praktično rešenje za one koji žele istražiti više od jedne zemlje, grada ili regije.

Dok su riječni brodovi manji i diskretniji, većina nudi veliki broj zanimacija za putnike kako bi ih zabavljali dok plove između dve destinacije. Ovde se misli na teretane i bazene, barove, restorane, a ponekad čak i na kazino – ali pazite da vas ne uhvate u brojanju karata dok igrate blekdžek, jer ćete možda letiti ravno u Dunav!

Uz to, smeštaj na rečnim kruzerima obično je mnogo ugodniji i luksuzniji nego što se to na prvi pogled očekuje, jer mnogo više nalikuje plutajućoj hotelskoj sobi nego klaustrofobičnoj kabini! Imajući to u vidu, evo pet riječnih krstarenja koja će se planirati za post-korona virus period.

Krstarenje Dunavom

Jedna od najpopularnijih opcija za riječna krstarenja se dešava duž Dunava – druge najduže reke u Evropi. Velika popularnost ovog putovanja leži u činjenici da obično pokriva više zemalja nego bilo koje drugo riječno krstarenje. Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija i Bugarska mogu se posjetiti na ovom krstarenju, zavisno o vašem putu i dužini krstarenja.

Krstarenje rekom Dunav, putnicima će pružiti priliku da istraže istorijska nalazišta i znamenitosti gradova poput Minhena, Beča, Praga, Bratislave, Budimpešte, Bukurešta i Beograda, kao i da uplate planinarske ture prirodnim okruženjem Crne šume i da uživaju u lokalnoj hrani i specifičnoj kulturi na svakoj od destinacija.

Ako planirate da posjetite što više država i destinacija na svom putovanju, onda je krstarenje Dunavom pravi izbor za vas.

Krstarenje Rajnom

Rijeka Rajna jedan je od velikih vodenih puteva Evrope, koji ima ogroman kulturni i istorijski značaj, a datira još iz vremena Rimskog carstva. Danas riječna krstarenja Rajnom omogućuju putnicima da istražuju do pet zemalja. Počevši od blizu izvora rijeke u švajcarskim Alpima i završavajući u Sjevernom moru u Holandiji, krstarenja Rajnom mogu prevoziti i putnike kroz Nemačku, Belgiju i Francusku.

Zavisno o putu, krstarenje riekom Rajnom moglo bi vas provesti kroz mnoga najživahnija mjesta umetnosti i kulture u srednjoj Evropi, obilje istorijskih znamenitosti i mnoštvo prirodnih krajolika. Ako ste svečani tip, razmislite o rezervaciji krstarenja rijekom Rajnom oko božićnih i novogodišnjih praznika i usput istražite različite božićne pijace.

Krstarenje Dourom

Ponekad se još naziva Rijekom Zlata, a krstarenja rijekom Douro rastu u popularnosti i lako je razumeti i zašto. Kao jedna od glavnih reka na Iberijskom poluostrvu, krstarenje rekom Douro obično će započeti i završiti u Portugalu a u međuvremenu ići putem regija Španije.

Ako se odlučite za krstarenje rekom Douro, moći ćete istražiti zapanjujuće portugalske gradove Lisabon i Porto, te ploviti kroz slikoviti grad Vega de Terron na putu za Salamanku u Španiji.

Putnici koje zanima evropska istorija i arhitektura zasigurno će uživati u ovom krstarenju, dok će poznavatelji vina ovo smatrati bitnim turističkim obilaskom.

Krstarenje Gota Kanalom

Ako se Švedska nalazi na vašoj listi odredišta (a trebala bi biti), onda je krstarenje kanalom Gota jedan od najboljih načina za istraživanje zemlje. Ovaj vodeni kanal dug 190 km prostire se između Geteborga i Soderkopinga, iako se rečna krstarenja najčešće završavaju u Štokholmu.

Krstarenje počinje u Geteborgu, a ovo putovanje Gota kanalom omogućit će putnicima da istražuju grad prije odlaska i plovidbe Švedskom, zaustavljajući se pokraj dvoraca, jezera, sela i gradova na putu do Štokholma.

Ovo je fantastičan način da zaista doživite švedsku kulturu i tradiciju, kao i otkrijete prekrasnu prirodu i krajolik zemlje.

Krstarenje Južnim Ostrvima

Ova peta i posljednja opcija nije baš rečno krstarenje, ali s obzirom na to da se ekspedicija odvija na kruzerima slične veličine i nudi slično iskustvo krstarenja ostalim gore navedenim, pravimo izuzetak.

Trebalo bi nam nešto posebno da napravimo takav izuzetak, ali ne postoji mnogo ruta koje su interesantnije od krstarenja Južnim ostrvima Grčke i Turske. Neponovljiva istorija i ruševine, drevno blago, spektakularne plaže i duboko plava voda, te zapanjujući gradovi i luke – ovo krstarenje nam otežava da se ne pridržavamo ranije postavljenih pravila!

Krstarenje južnim ostrvima daje putnicima mogućnost istraživanja istorijskih mjesta poput Rodosa, Santorinija i Hydre u Grčkoj, kao i Bodruma i reke Dayan u Turskoj.

Bilo da pričamo o suncu, moru i pjesku ili brojnim posjetama istorijskim nalazištima, ovo krstarenje pruža zadovoljstvo svim svojim putnicima.

Danas objavljeno

EU bi da razređuje vino vodom

V.R.

Mediji navode da se brak Bila Gejtsa raspao zbog milijardera pedofila

V.R.

Kako je „nepobjedivog” Napoleona ubila obična kolonjska voda

V.R.

Ostavite komentar