Kako možete da utvrdite da li imate nedostatak VITAMINA B12 ako pogledate svoje lice? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako možete da utvrdite da li imate nedostatak VITAMINA B12 ako pogledate svoje lice?

Otkrivamo vam zašto je to potrebno i kakva je opasnost od zanemarivanja ovog vitamina

Stalni stres može dovesti do stalnog umora, letargije i lošeg osećanja. Ako ovo pitanje posmatramo globalno, onda to nije samo posledica prenaprezanja, već i simptomi nedostatka vitamina, posebno grupe B. Najsjajniji predstavnik ove porodice je B12.

B12, ili kobalamin, jedan je od osam vitamina grupe B. Nažalost, ljudski organizam ga ne sintetiše sam, B12 je moguće dobiti samo iz hrane životinjskog porekla, govedina, tunjevina, sardine, losos, pastrmka i organsko meso, mleko, sir, jaja i određene mahunarke i dodaci ishrani.

Zašto je potreban vitamin B12?

Osim što telu daje energiju, vitamin B12 ima mnoge prednosti. Ima važnu ulogu u ćelijskom metabolizmu, a neophodan je i za normalno funkcionisanje mozga, hematopoetskog (sprečava anemiju) i nervnog sistema.

Znaci nedostatka

Nažalost, niko nije imun od njegovog nedostatka. Dakle, svi treba da obrate pažnju na takve simptome:
umor, slabost, vrtoglavica, problemi sa pamćenjem ili opšti osećaj depresije – ovi znaci su pomalo uobičajeni, ali mogu poslužiti kao dobra polazna tačka za rešavanje problema nedostatka vitamina B12:

  • trajni otok ispod očiju – da, nedostatak ovog vitamina može ih izazvati;
  • neurološki problemi (neuropatija – bolno peckanje u nogama i šakama – ili parestezija – peckanje u rukama ili nogama), jer je B12 kritičan za pravilno funkcionisanje nerava, takođe mogu ukazivati na nedostatak ovog vitamina;
  • dijagnostikovana perniciozna anemija (ovo je autoimuna bolest koja oštećuje ćelije želuca koje stvaraju protein koji se zove unutrašnji faktor) – unutrašnji faktor je potreban za apsorpciju B12, tako da ako je prenizak, nivo B12 takođe opada.

Razlozi za nedostatak

Pošto B12 ima u izobilju u mlečnim i životinjskim proizvodima, nutricionisti širom sveta se slažu da je jedan od najčešćih uzroka nedostatka B12 nemogućnost ili nemogućnost da se u ishranu uključi dovoljno ovih hranljivih materija. Odnosno, vegani su pod većim rizikom od nedostatka ovog vitamina. Međutim, postoje i drugi razlozi povezani sa nesposobnošću tela da pravilno apsorbuje B12.

Dakle, nedostatku ovog vitamina su posebno skloni ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima (celijakija, kolitis, Kronova bolest ili autoimuni problemi). Takođe, na njegovu apsorpciju utiče genetika.

Magazin.novosti.rs

Danas objavljeno

Koja hrana je najbolji afrodizijak?

Vanja A

Kako prepoznati čisto maslinovo ulje

Vanja A

Preparati koji pomažu u njihovom otklanjanju i poboljšanju kvaliteta života

Vanja A

Ostavite komentar