7. Februara 2020.

Kako menopauza utiče na kardiovaskularno zdravlje

Big Portal

Kao što objašnjavaju autor studije, Sad Samargandi sa Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege, nije tajna da se rizik od kardiovaskularnih bolesti povec´ava sa godinama.

Kod žena se tokom menopauze događa nekoliko metaboličkih i fizioloških promena, uključujuc´i nepovoljne promene u strukturi karotidnih arterija i povec´anje nivoa lipida u krvi, obim struka i rizik od metaboličkog sindroma.

Dodatna promena koja može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema uključuje promenu nivoa hormona estradiola koja se javlja u roku od jedne godine od poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Samar R. El Houderi, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu u Pitsburgu, viši autor studije, i njegov tim analizirali su podatke jedne od najvec´ih multietničkih, longitudinalnih studija, fizičkih, bioloških i psihosocijalnih promena u period menopauzalne tranzicije, nazvane Studija ženskog zdravlja širom nacije (SVAN).

Istraživači su svoja otkric´a objavili u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA) “Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija”.

Za novu studiju, istraživači su klinički pratili 339 žena u periodu do 12.5 godina. Tim je ispitao promenu otvrdnjavanja arterija, merenu brzinom karotidno-femoralnog talasa – najčešc´im merilom krutosti arterija koji prenosi koliko brzo se krv krec´e kroz arterije.

Istraživači su posmatrali kako se ova mera promenila u toku jedne godine pre i posle poslednjeg menstrualnog ciklusa svake učesnice u studiji.

Naučnici su otkrili da se otvrdnjavanje arterija povec´alo za oko 0,9 odsto godinu dana pre poslednje menstruacije i za 7,5 odsto u godini kada se poslednja menstruacija dogodila.

Kardiovaskularni rizik vezan za menopauzu
“Studija ženskog zdravlja je jedinstveni izvor podataka o promenama u zdravlju žena tokom nekoliko decenija, a ovo je poslednje u dugom nizu istraživanja našeg tima i drugo koje ukazuju da je menopauzalna tranzicija veoma važan period za zdravlje srca”, rekao je autor Samargandi.

“Naše istraživanje ne može da nam kaže zašto vidimo ove promene tokom menopauzalne tranzicije“, kaže El Houderi.

“Pretpostavljamo da bi dramatične hormonalne promene koje prate menopauzu mogle da igraju važnu ulogu u taloženju masnoća na zidovima arterija. To je hipoteza koju bismo želeli da testiramo u buduc´im studijama”, rekao je autor studije.

“Ali sada možemo rec´i da bi žene trebale da budu svesne da c´e im se kardiovaskularno zdravlje verovatno pogoršati dok prolaze kroz menopauzu”, upozorava profesor El Houderi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare