13. Novembra 2020.

Kako lopovi kradu automobile u Srbiji

Big Portal

Saša Mijalković, sa Kriminalističko-policijskog univerziteta, upozorava vozače da ni na sekund ne ostavljaju otključan auto i da ključ uvijek ponesu sa sobom.

U međunarodnoj policijskoj akciji “Mobil 3” uhapšena su 44 pripadnika auto-mafije među kojima su i državljani Srbije. Zaplijenjeno je više od 350 ukradenih vozila i više od hiljadu dijelova za kola kao i na desetine falsifikovanih dokumenata.

Saša Mijalković je za RTS objasnio koje su najčešće i najpopularnije metode kradljivaca za otimanje automobila.

Šta je “natrkača”

Mijalković kaže da su najpoznatije metode u krađi vozila “natrkača” i “čukanje”.

Termin “natrkača” je kada vozač privremeno zaustavlja svoj auto, privremeno ga napušta i time ga ostavlja bez nadzora, uz istovremeni rad pogona.

To se, kako navodi, obično dešava kada zaustavljate negdje vozilo nakratko, ispred kioska da biste kupili cigarete, vodu, novine…

“To su trenuci koje kradljivci koriste da bi neovlašćeno ušli u vaše vozilo i odvezli ga u nepoznatom pravcu”, ističe Mijalković.

Dodaje da je to jedan od najzgodnijih načina za krađu vozila, jer kradljivci ne moraju da savladaju mehaničke ili elektronske prepreke da bi ušli u vozilo niti da stavljaju vozilo u pogon.

“Oni mjesecima čekaju takvu priliku i naivne vozače da na sekund ostave svoj automobil da uskoče u njega. To je najgluplji način da izgubite vozilo zato uvijek zaključajte vozilo i ključ ponesite sa sobom”, savjetuje Mijalković.

Najopasnije – “na čukanje”

U ovom slučaju podrazumijeva se da kradljivci prate vozilo koje je meta krađe, približavaju se postepeno i u jednom trenutku dolazi do blagog kontakta tzv. čukanja, neznatne saobraćajne nezgode.

“Vozač vozila koje će biti ukradeno zaustavlja vozilo, protestuje, svađa se i to je prilika koju kradljivci koriste da otmu vozilo. To je jedan od najopasnijih načina da ostanete bez svog vozila”, upozorava Mijalković.

Takođe, upozorava i na nespecifične načine krađe vozila.

To su, objašnjava krađe uz upotrebu vatrenog oružja kada kradljivci čekaju prigodnu situaciju, kada zaustavljate vozilo i izlazite iz njega, prilazite svom parkiranom vozilu ili na nekoj raskrsnici dok čekate promjenu svjetla na semaforu.

Dodaje i da bi srpski turisti trebalo da znaju da su moguća i otimanja vozila primanjem lažnih stopera kojih ima dosta u našem regionu.

Skeniranje frekvencije “daljinskog” ključa

Mijalković ističe da su, kako kaže, naši lopovi opremljeni mobilnim skenerima za kopiranje frekvencije signala koji odašilje ključ za daljinsko otključavanje vozila.

To su, navodi, situacije kada na parkingu ostavite vozilo a tek poslije na daljinu zaključavate vozilo.

“Oni koriste taj trenutak da bi skenirali tu frekvenciju po principu ‘blututa’ i onda kada se udaljite, oni taj signal reprodukuju u kontra smeru i mogu da uđu u vozilo. Sličan uređaj tzv. ‘džemer’ se koristi da blokira signal koji vi koristite iz vašeg ključa. U prevodu, vi ste aktivirali ključ za daljinsko zaključavanje vozila, oni su aktivirali svoj uređaj koji je malo jača radio-stanica i blokirali signal do vašeg vozila. Vi mislite da ste zaključali vozilo a oni nesmetano ulaze u vaš automobil”, objasnio je Mijalković.

Gdje se najviše krade

Vozila se najviše kradu na velikim parkinzima, ispred bolnica, tržnih centara, sportskih stadiona, kulturno-umjetničkih objekata, škola, ispred parkinga i garaža gdje je manji nadzor ili ga uopšte nema.

Kradljivci, upozorava, u obje situacije nastoje da budu blizu auto-puta jer im je zgodno da brzo pobjegnu.

U prvih deset mjeseci u Beogradu ukradeno je 317 vozila što je u odnosu na prošlu godinu, kada je oteto 467, smanjenje za 32 odsto.

Najugroženije opštine su Novi Beograd, Voždovac, Čukarica, Rakovica, Zvezdara.

Pronađeno je 158 vozila, što čini 49 odsto ukradenih.

Iz policije upozoravaju da je u čak 15 odsto ukradenih vozila bio ostavljen ključ, pa se apeluje da vozači obavezno zaključavaju svoje vozilo i ključ ponesu sa sobom.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare