Kako kraljevska porodica proslavlja praznike - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Kako kraljevska porodica proslavlja praznike

Britanska kraljevska porodica ima mnoge božićne običaje, kao i svaka druga porodica.

Tradicionalno, Windsori odlaze na svoje godišnje putovanje na imanje Sandringham, gdje zajedno slave praznike. Igraju pantomime i nogometa i imaju večere s crnom kravatom. Naravno, s obzirom na pandemiju COVID-a, stvari možda izgledaju malo drugačije, kao i kod svakoga. U nastavku pročitajte božićne tradicije koje kraljica Elizabetha i njena porodica uvijek nastoje poštovati.

Božićni ručak by Kraljica

U sedmici koja prethodi Božiću, kraljica priređuje svoj godišnji ručak za širu porodicu u Buckinghamskoj palači. Svi članovi porodice uz slastice i smijeh razmjenjuju poklone i druže se u toplini doma.

Zabava

Kraljevski članovi porodice služe kao pokrovitelji mnogih dobrotvornih organizacija, a tokom blagdana podržavaju svoje ciljeve, priređujući božićne zabave. U 2018., princ William i Kate Middleton prisustvovali su proslavama za vojno osoblje raspoređeno na Cipru i njihove porodice u Londonu. Članovi plemićke krvi su veliki filantropi.

Čestitke širom svijeta

Poput mnogih porodica širom svijeta, članovi kraljevske porodice šalju godišnje božićne čestitke. Prema službenoj web stranici kraljevske porodice, kraljica je s pokojnim suprugom princem Philipom znala poslati više od 750 čestitki. Postavlja se pitanje kako će se sada kraljica snaći bez supruga.

Kraljica putuje vozom

Windsori obično provode praznike u svom domu u Sandringhamu, samo 160 kilometara sjeverno od Londona, a svake godine kraljica obilježava tu priliku putujući vozom do stanice King’s Lynn u Norfolku.

Prinčevi William i Harry igraju fudbal

Poznato je da su prinčevi William i Harry veliki ljubitelji fudbala, te da su strastveni igrači koji svakog Badnjaka igraju utakmicu na imanju Sandringham zajedno s članovima osoblja. Tim „William“, navodno, nosi čarape „Aston Ville“, dok tim „Harry“ nosi odjeću „Arsenala“.

Donacije

Web stranica kraljevske porodice otkriva da kraljica daruje božićna drvca Westminsterskoj opatiji, Katedrali St. Paula, Katedrali St. Gilesa i Canongate Kirku u Edinburghu.

Crne kravate

Tradicija nalaže da porodica prisustvuje večeri crne kravate na Badnjak, gdje se poslužuje kraljicin omiljeni koktel „Zaza“.

Tri jelke

Svake godine u Mramornu dvoranu u Buckinghamskoj palači donose se tri jelke, tradicija koju je u devetnaestom stoljeću popularizirala pra-pra-prabaka kraljice Elizabethe, kraljica Victoria. Kako je bivši kraljevski kuhar Darren McGrady objasnio, kraljevska porodica također ima veliko božićno drvce i veliko srebreno umjetno drvce u trpezariji u Sandringhamu. Kraljica čak dopušta svojim praunucima da pomažu u ukrašavanju. Kraljica Elizabetha (95) nije jedina koja može uživati ​​u svečanim ukrasima. Od ove godine, prvi put, posjetitelji mogu vidjeti dvorac u punom božićnom duhu iz prve ruke do 3. januara. Turisti mogu razgledati državne apartmane, koji su odvojeni od privatnih odaja kraljice Elizabethe, iako postoji šansa da je vidite kako vodi svoje voljene pse u šetnju.

Pokloni

Prema McGradyju, Windsori poštuju svoje njemačko naslijeđe otvaranjem poklona nakon popodnevnog čaja na Badnjak umjesto na Božić.

Pantomima

S obzirom na svoje glumačke vještine, vojvotkinja od Sussexa očito je u prednosti tokom godišnje igre pantomime kraljevske porodice. Windsori se okupljaju na meču svake godine nakon božićnog ručka.

Emisija

Od 1952., kraljica svake godine daje godišnju božićnu emisiju Commonwealthu, u kojoj se osvrće na prošlu godinu i ističe svoje želje i planove za narednu. Sve se, od 1957., prenosi putem televizije, a na Božić prijenos, navodno, zajedno gleda cijela kraljevska porodica.

Azra.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar