Kako koronavirus može uticati na ekonomiju BiH? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako koronavirus može uticati na ekonomiju BiH?

Globalna kriza uzrokovana koronavirusom koji se najprije pojavio u Kini imaće implikacije i na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Kako se širenje samog virusa teško može predvidjeti, tako i ekonomske posljedice nije lako procjenjivati.

Znajući da su turisti sa dalekog Istoka bili među brojnijima zadnjih godina u Bosni i Hercegovini, a da su sve vodeće aviokompanije otkazale letove prema Kini, logično je zaključiti da će dolazak turista sa ovog ogromnog tržišta na neko vrijeme presahnuti.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za portal “Klix.ba” kaže da se mogu očekivati negativan indirektni uticaji na bh. ekonomiju.

“Globalno širenje koronavirusa, pored zdravstvenog aspekta utjecat će i na ekonomije mnogih zemalja, a krajnji efekt zavisi koliko će se brzo virus širiti i staviti pod kontrolu. Posljedice će se najprije osjetiti u segmentu trgovine, možda ne toliko direktno između BiH i Kine, već kod drugih zemalja koje su značajan partner u razmjeni sa BIH i sa Kinom”, kaže Hadžić.

Ukoliko dođe do usporavanja tih ekonomija, dodaje analitičar, to će uticati ekonomski i na BiH.

“Eventualno smanjenje turističkih dolazaka iz Kine ne bi trebalo ostaviti negativne posljedice, ali može zato ostaviti indirektne u generalnom smanjenju broja drugih turista zbog straha od širenja virusa”, zaključio je Hadžić.

Od 1,6 miliona turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu tokom 2019. godine, više od 80.000 došlo je iz Narodne Republike Kine.

Koronavirus, zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija, juče proglasila stanje globalne krize, već je uticao na poslovanje turističkih organizacija u BiH.

Iako nisu dobili zvanična uputstva nadležnih institucija, turističke agencije u BiH koje imaju aranžmane za Kinu i azijske zemlje u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa, većinom su ih otkazale, piše “Klix.ba”.

Sa 1. februarom, broj potvrđenih slučajeva oboljenja od koronavirusa u Kini i drugim državama gdje su slučajevi zabilježeni popeo se na 11.952, dok je broj umrlih 259.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar