Kako je Toyota osvajala Ameriku - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako je Toyota osvajala Ameriku

Toyota je napravila čak 30 miliona automobila u svojim fabrikama u SAD.

Japanski proizvođač je postao izuzetno uspešan na severnoameričkom tržištu pre svega zahvaljujući svojim pogonima na tom kontinentu.

Iako prodaje vozila u SAD već više od 60 godina, prelomni momenat se dogodio 1986. kada je Toyota počela da izrađuje automobile sopstvenoj američkoj fabrici.

Prvi model koji se zakotrljao sa proizvodnih traka u Americi bila je Corolla.

Posle 35 godina, Toyota ima čak 10 fabrika u SAD, a ukupno 14 na severnoameričkom kontinentu, a nedavno je proizveden i 30-milioniti automobil u Americi.

Foto: Toyota promo

Jubilarni primerak bila je Toyota Sienna, izrađena u pogonu Prinston u Indijani. Inače, ovaj model se smatra jednom od Toyota koje su najviše prilagođene ukusu i potrebama američkog kupca.

Nastao je u dizajnerskim studijima u Kaliforniji i Mičigenu, a konstruisan u Toyotinom razvojno-istraživačkom centru u Mičigenu.

Foto: Toyota promo

Nakon 30 miliona automobila napravljenih na američkom tlu, Toyota najavljuje nova ulaganja u fabrike u Sjedinjenim Državama.

Sve je to deo njene razvojne strategije koja podrazumeva investiranje 13 milijardi dolara u periodu od 2017. godine i otvaranje 6.500 novih radnih mesta.

Samo u fabriku u Inidijani je uloženo 1,3 milijarde dolara u nove mašine i tehnologije, uz stvaranje uslova za upošljavanje 550 radnika.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar