18. Juna 2021.

Kako je to moguće?

Big Portal

Reč je o Rusiji. Gradonačelnik Moskve izjavio je u četvrtak da grad ima problem s novom varijantom koronavirusa koja je agresivnija i zaraznija i da se situacija u Moskvi brzo pogoršava. U ruskoj prestonici su u nedelju zabeležena 7.704 nova slučaja, što je najviše u jednom danu od decembra.

U cijeloj zemlji evidentirane su 14.723 infekcije, što je najveći dnevni broj novoobolelih od 13. februara.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da će danas broj slučajeva biti veći od 9.000, odnosno najveći broj zabeležen u Moskvi od početka pandemije.

“Stigla je nova mutacija, novi soj. Agresivniji je, teže se od njega oporavlja, brže se širi”, rekao je Sobjanin koji je izdao naredbu da je vakcinacija svih radnika delatnosti koje dolaze u kontakt s ljudima obavezna.

Ništa bolje nije ni u Sankt Peterburgu, koji je domaćin jedne od mnogobrojnih fudbalskih utakmica u okviru Evropskog prvenstva, gde je zabeležen porats novoobolelih za 30 odsto.

U zemlji koja je među prvima razvila vakcinu samo 9,9 odsto potpuno vakcinisano

Rusija je jedna od prvih zemalja koja j erazvila vakcinu protiv koronavirusa i koja se sada primenjuje u mnogim zemljama.

Ali, kako navodi BBC, odziv na vakcinaciju u Rusiji je jako slab. Svega 12,8 odsto Rusa primilo je bar jednu dozu do 16. juna, a samo 9,9 odsto je potpuno vakcninisano.

S druge strane, zdravstveni zvaničnici upozoravali su nedeljama da će se situacija pogoršati jer se zemljom širi “delta soj”, onaj koji je u Indiji napravio haos. Ali, niko nije slušao, naveo je BBC.

Sada, lekari kažu da za nekoliko dana u Moskvi neće biti slobodnog kreveta u moskovskim bolnicama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare