Kako je Radivoj Korać ubacio 99 poena - BIGportal.ba
Košarka Sport

Kako je Radivoj Korać ubacio 99 poena

Na današnji dan rođena je košarkaška legenda, Radivoj Korać.

Radivoj Korać je svojevremeno važio za jednog od najboljih košarkaša u Evropi, ali i na svetu i nakon njegove pogibije sadašnji Evrokup, nosio je njegovo ime.

Radivoj je imao blistavu karijeru, u jednom meču je čak ubacio 99 poena i evo kako je to izgledalo.

Kup šampiona 1965. godine i u osmini finala OKK Beograd u to vreme najjači srpski klub, a prativ nejga Alvik Stokholm. Radivoj Korać, poznatiji kao “Žućko” je bio neverovatan igrač u to vreme i na poluvremenu imao čak 34 poena.

Primera radi, u Americi su tada već imali uredno vođenje statistike, a u Evropi samo zapisnički sto. U drugom poluvremenu, Korać je bio nezaustavljiv, a imao je i strašan odraz, kažu da je na treninzima mogao da preskoči 1.99 metara što bi tada bio 6. najbolji rezultat na Olimpijskim igrama.

Da se vratimo na utakmicu, Korać je u drugom poluvremenu postizao više poena nego u prvom, a pošto tada niko nije brojao koševe na klupi niko nije imao pojma o čemu se radi. Šta se desilo?

Korać je ubacio 99 poena, eto to se desilo. Imao je 44 koševa iz igre i 11 od 14 uspešnost sa linije za slobodna bacanja, a tada nije bilo šuta za tri poena. Znate šta je najčudnije od svega? Korać je poslednjih 6 minuta utakmice proveo na klupi!

Sve godine kasnije, Korać je po prvi put igrao u inostranstvu i to u šampionatu Belgije i njegovo izvođenje slobodnih bacanja je privlačilo veliku pažnju, pa ga je novinar u jednoj emisiji pitao koilko bacanja u nizu može da pogodi, a Korać je odgovorio oko 80.

Usledilo je pitanje da li može to da dokaže i u studiju se pojavio koš, a Korać prihvatio izazov, skinuo sako i pogodio prvih 10, pa 20, 50, a onda je došao do 99 i odlučio da povuče rukave i pogodi 100. slobodno bacanje.

Izjednačio se sa Viltom Čemberlejnom…

Danas bi bio njegov 82. rođendan…

Danas objavljeno

Nadal: Nikada nisam slomio reket, niti sam se ponašao ludo

Vanja A

Kad Zidan kaže: Benzema zaslužuje Zlatnu loptu

Vanja A

“Petarda” silovitog Bajerna u derbiju

Vanja A

Ostavite komentar