Kako je prvi američki milijarder zaradio svoje bogatstvo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako je prvi američki milijarder zaradio svoje bogatstvo

Istorija je najveći učitelj preduzetnika i pomaže im da uče od uspješnih ljudi, ali ih i sprječava da ne naprave njihove greške i tako im skraćuje put do uspjeha.

Istorija je najveći učitelj preduzetnika i pomaže im da uče od uspješnih ljudi, ali ih i sprječava da ne naprave njihove greške i tako im skraćuje put do uspjeha.

Zapravo, proučavanje istorije uči vas da ništa nije nemoguće, jer uglavnom je svaki veliki podvig bio neuspješan prije nego što su počeli da dolaze plodovi rada.

Odličan primjer je i prvi američki milijarder Džon D. Rokfeler, piše Poslovni puls.

Bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njemu, Rokfelerov uspjeh nas može naučiti brojnim lekcijama o tome kako izgraditi uspješnu kompaniju.

Ovo su tri navike koje možete koristiti za rast vaše firme od početka:

1. Kao 15-ogodišnjak, Rokfeler je proveo šest nedelja tražeći svoj prvi posao kao pomoćnik knjigovođe. Svakog jutra bi obukao odijelo i budio se rano sve dok nije pronašao željeni posao. Još kao tinejdžer, želio je da bude bogat bez obzira na to što je njegova okolina bila sušta suprotnost tome.

Kada slijedite svoje ciljeve, kao što je osnivanje kompanije, često ćete osjećati da je tako nešto miljama daleko i to je realnost, ali ne smijete da dopustite da vas takav osjećaj u potpunosti obuzme.

U tim trenucima važno je zamisliti ono što želite postići, bilo da je riječ o kući u kakvoj želite da živite ili auto koji želite da vozite, kako biste mogli da se fokusirate na ono što morate da učinite da biste to postigli. Naglasak je na tome da se već prije nego što ostvarite to što želite ponašate kao da to imate.

2. Rokfeler je mnogo držao do svog izgleda, imao je svoju rutinu i poznat je po svojoj filozofiji o tačnosti. Takođe je veliku pažnju pridavao detaljima i pazio na svoj novac kao i na svakodnevne navike. Te navike su vremenom postajale samo veći događaji u njegovom životu.

Vrlo je važno biti zahvalan za sve ono što imamo – čak i onda kada imamo manje, te je ključno biti zahvalan na svim prihodima i poslovima koje imamo, jer ako tim ne upravljamo na najbolji način, u suštini sabotiramo svoj budući rast.

3. Rokfeler je tvrdio da čovjek koji samo ima ideju o tome da će se obogatiti, neće uspjeti jer mora da ima znatno veću ambiciju od same ideje. Morate da znate šta je to što vas pokreće, ali i koji vam je konačni cilj. Zarađivanje novca kroz Standard Oil, za Rokfelera bio je pokretač, ali njegov cilj je bilo davanje novca u dobrotvorne organizacije i osjećaj doprinosa društvu. Gotovo je pa nemoguće razvijati uspješnu firmu ako ne poznajete ono što vas motiviše i pokreće.

Ako postoji nešto što biste obavezno trebalo da preuzmete od osobe kao što je Rokfeler, onda je to njegova sposobnost samokontrole. Kada neprestano radite na sebi tada istovremeno pomažete svojim poslovnim, ali i preduzetničkim poduhvatima.

Danas objavljeno

Lego kockice bi mogle spasiti singapurske koralne grebene

Vanja A

Peokret u slučaju Ikardi: Umjesto razvoda pomirili se Mauro i Vanda

Vanja A

Povećana želja za slatkim može biti znak demencije

Vanja A

Ostavite komentar