5. Augusta 2020.

KAKO je pronađena KAFA?

Big Portal

Kafa, (arapski: kahva) je napitak sa prepoznatljivom aromom i ukusom, koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku. Kafa se obično služi topla. Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta. Kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca itd.

Biljke kafe se uzgajaju u preko 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Južne Amerika, Južne Azije, Indije i Afrike. Dve vrste koje se najčešće uzgajaju i koje imaju najveću potražnju su arabika, i manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija – robusta.

Prema legendi, pre hiljadu godina nekog Etiopljanina privukao prijatan miris iz jednog zapaljenog grma. Otkinuo je i sažvakao nekoliko bobica. Njihov ukus mu se toliko svideo da je od takvih bobica skuvao napitak – i tako je otkrio crnu kafu!

Znamo da su Etiopljani, u istočnoj Africi, prvi pili kafu. Do 15. veka to je bilo jedino mesto gde je rasla kafa. Odatle je kafa preneta u Brazil gde se danas tri četvrtine ukupne količine kafe proizvodi u svetu.

Tamo se nalaze najveće plantaže kafe. Na nekima od tih plantaža, koje se protežu kilometrima, raste više miliona grmova kafe. Kafa se u velikim količinama uzgaja u Venecueli, Kolumbiji, Gvatemali i Meksiku, a takođe i na nekim od zapadnoindijskih ostrva i na na Javi.

Imena moka i java potekla su od mesta Arabiji. Posle toga, tokom dve stotine godina svet se snadbevao kafom iz Jemena, u južnoj Arabiji.

Zanimljivostidana

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare