Kako je policajac unio četiri piva?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako je policajac unio četiri piva?!

Na vidjelo izlaze novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju (GP) BiH. Saznaje se da su naređeni detaljna istraga i saslušanje na desetine osoba kako bi bilo utvrđeno kako je granični policajac Elvedin Jusić pijan u avionu “Austrian Airlinesa” na letu za Beč napao stjuardesu, koju je uhvatio za stražnjicu i vrijeđao, te umalo izazvao i tuču.

Uz to što je teško narušio ugled institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša iz Budimpešte u Sarajevo.

Guduraš je osoba koju traži Okružni sud u Prijedoru zbog više teških krađa, a uhapšen je nedavno u Mađarskoj.

Ovo je prvi slučaj u istoriji GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj.

Istražuje se i odgovornost čelnika Jedinice Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića, te šefa Odsjeka za međunarodnu saradnju Emira Tanovića.

Saznaje se da je Jusić već ranije imao probleme s alkoholom, ali da je uprkos tome, odlukom Čorbića, poslan na izvršenje ekstradicije. Utvrđuje se kako je uopšte moguće da je u avion unio četiri piva.

– Dva su mu oduzeli, zbog čega je i napravio incident – rečeno je iz Granične policije.

Ali, sporno je i to zašto je donesena odluka o nastavku ekstradicije, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratioca, s obzirom na narušavanje bezbjednosnih procedura.

– Umjesto da se sve stopira i ekstradicija prolongira, odlukom čelnika Jedinice s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je ogroman bezbjednosni rizik bio – kaže sagovornik Avaza.

Čorbić bez komentara

Avaz je pokušao juče stupiti u kontakt s Jusićem, ali im je rečeno da on bez odobrenja čelništva GPBiH ne može davati izjave. Zvanično, protiv njega je pokrenut postupak.

Direktor Jedinice na Aerodromu Čorbić izjavio je da nema komentara i da, takođe, nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.

(Avaz)

Danas objavljeno

Dvojac osumnjičen da je oštetio Medžlis IZ za 150.000 KM

M.

Velika policijska akcija u tri kantona, pretresi na 43 lokacije

M.

Preporuka vlasti u Australiji: “AstraZenekina” vakcina za starije od 60 godine

M.

Ostavite komentar