Kako je Ljupko Petrović "iskovao" titulu prvaka Evrope? - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Kako je Ljupko Petrović “iskovao” titulu prvaka Evrope?

Za dva dana se navršava tri decenije od najvećeg uspeha srpskog i jugoslovenskog fudbala.

rvena zvezda je postala prvak Evrope pobedom u finalu nad Marsejom posle penala 5:3 (0:0).

Tim Ljupka Petrovića je na putu do finala eliminisala Grashopers, Rendžers, Dinamo iz Drezdena i Bajern iz Minhena, postigavši ukupno 18 pogodaka, igrajući napadački fudbal sve do meča u Bariju.

Tada je procena stručnog štaba bila je da je ekipa nakon revanša sa Bajernom bila u padu forme i da je najbolje suprostaviti se Marseju defanzivnim stilom.

Nakon dužeg razmišljanja, Petrović se odlučio za strogo zatvorenu formaciju u finalnom susretu.

“Dumao sam, dumao i izabrao varijantu u kojoj zatvaramo prilaze svom golu i igramo dekadentno u bloku, na rezultat. Pre nego što sam to odlučio, pitao sam igrače u bazi: “Hoćete li da igramo lepo ili da podignete pehar?” Sa svih strana je odjekivalo: “Da budemo prvaci Evrope! E kad je tako onda me sad poslušajte i ne morate više nikad” – rekao je Ljupko Petrović igračima u svlačionici.

Tom taktičkom odabiru, svakako je doprinelo i ono što se događalo neposredno pre utakmice. Tri nedelje pre finala Kupa šampiona, 8.maja 1991, Crvena zvezda je poražena u finalu jugoslovenskog kupa od Hajduka 1:0.

Svesno sam preuzeo rizik na sebe i znao da ukoliko Zvezda bude mislila samo na defanzivu i izgubi finale, jedini krivac biču ja. Nisam hteo da idem linijom manjeg otpora, da Zvezda igra napadački kako je većina mislila da će igrati, pa ako izgubi u otvorenoj borbi niko nema šta da prigovori treneru. Moj kolega sa protivničke klupe, Rajmond Gutals, sigurno je sve mogao da očekuje osim da će se Zvezda isključivo braniti. Nije to išlo uz jugoslovensku školu fudbala, svet je navikao da naši momci igraju i napadaju, a upravo je to najviše odgovaralo Francuzima. Obavestio sam Džajića kakve su mi namere, uveravao ga da je to jedini način da se odupremo Olimpiku, prihvatio je ideju. Zanimljiv dijalog vodio sam i sa Sinišom Mihajlovićem, koji je po saznanju da ćemo igrati defanzivno, upitao: “Šta ćemo da radimo kada mi imamo loptu?” Uzvratio sam: “Igrajte! Ako ne znate šta ćete, vi dodajte loptu Francuzima i opet se branite“, govorio je Ljupko Petrović u više navrata.

Danas objavljeno

Posljednje kolo Lige šampiona – borba za osminu finala

Vanja A

WTA: Mali napredak srpskih teniserki

Vanja A

Đoković prijavljen za ATP kup

Zeljka

Ostavite komentar