Kako je kokain kriv za klimatske promjene? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako je kokain kriv za klimatske promjene?

Rekreativne konzumente kokaina koji brinu o očuvanju životne okoline neće obradovati činjenica da je određen dio krčenja šuma Centralne Amerike povezan sa pomenutom drogom. Pored ekološke krize, nusprodukt pravljenja kokaina su i prisilne migracije.

Na putu dostave kokaina u Sjevernu Ameriku, dileri sijeku stabla drveća u zaštićenim šumama Centralne Amerike, pokazalo je najnovije istraživanje Neotropik i Prisma fondacije u El Salvadoru, koje ukazuje na to da dileri koriste udaljene rute kako bi izbjegli policiju. Da da bi uspjeli da se probiju kroz prašume, oni ih krče. U kontekstu novca, šteta koju svake godine uzrokuju na ovaj način iznosi više od 200 miliona dolara. Lančano, krčenje šuma dovodi do emisije ugljen-dioksida, tako da čak osam procenata emisije dolazi odatle, prenosi Dazed Digital.

Još jedno istraživanje objavljeno je 2014. u žurnalu Environmental Research Letters, a kaže da se 30 odsto godišnjeg krčenja šuma radi dilovanja narkotika odvija u Centralnoj Americi – u Nikaragvi, Hondurasu i Gvatemali, a između 30 i 60 odsto centralnoameričkih šuma bude iskrčeno baš iz tog razloga. Time je biodiverzitet u ogromnoj mjeri ugrožen.

U suštini, promjena legislative, tj. legalizacija kokaina spriječila bi negativan efekat koji proizlazi iz trenutnih načina distribucije. Tako da, razmislite o ovoj temi kad sljedeći put budete poželjeli da se “popravite”.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Viđena poslije 20 godina: Ženka rijetke vrste hobotnice zasjenila prethodnika

Zeljka

Neprevaziđen glamur muzičke dive svima je inspiracija

Zeljka

Srbija, književnost i Branislav Nušić: Pisac oštrog pera koji je duboko volio svoj narod

Zeljka

Ostavite komentar