12. Novembra 2021.

Kako je Kirk Daglas opljačkan za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu

Big Portal


Međutim, postao je “žrtva” vlasnika restorana koji je htio zaraditi što veću cifru.

Tekst je objavljen 1984. godine u magazinu “Osmica”, a u onlajn formatu ga je objavio Jugopapir.

Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran “Una”, privatna ugostiteljska radnja, vlasnik Fahrudin Šehić.

U srijedu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u “Uni” večerao glumac Kirk Daglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta – naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran “Una”, iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana… Na kucanje niko ne odgovara. Zavjesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primijetio da neko slika. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje:

“Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?”

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz njegovog restorana u koju su se ubilježili mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena: Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu… Svi hvale svoj provod u restoranu “Una”, niko ne kaže da vlasnik “dere” prilikom naplate računa.

“Eto vidite”, kaže Fahrudin, “A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta… U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada…”

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u “Unu” sa svojim društvom, njih osmoro. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu i baš su lijepo jeli i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno slikali (za dugo sjećanje), a onda…

“Onda sam ja”, objašnjava Fahrudin, “oko pola dva ujutru o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada.”

Kada se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.

Kako je Kirk Douglas opljačkan za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumentovanija.

“U utorak, 10. februara, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, sa priloženim računom iz restorana “Una”, iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona”, rekao je.

Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran zatvori do 1. marta. A što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio – lično. Što je najteže, naplatio je u dolarima – ukupno 400 USA dolara.

Evo spiska nevolja koja su stigle ili treba da stignu Fahrudina: sudija za prekršaje SO Stari grad, vlasniku “Une”, već je izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijedit će krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava općinskom organu za prihode; prijava općinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kada je riječ o posljednjoj mjeri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u općinu, da se vrate izvjesnom gospodinu Veisu, koji je te večeri u Kirkovom društvu, platio račun.

Organizacioni komitet je ovo ponudio Veisu, uz izvinjenje, a Veis je zamolio da se taj novac iskoristi u humanitarne svrhe.

“Aih, aih, bruke”, othukuje i dalje Fahrudin, “I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator… Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu.”

“Dao deset, a pet odmah htio da vrati”, podsmjehuju se ovdje.

U vrijeme Olimpijade, još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovakvom hitnom postupku. To su kafići Stari sat, Motori i Klub A, čiji su vlasnici Nedžo Alihodžić, Zekija Kapuz i Esad Taljanović naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo “To su oni što obrukaše šeher-Sarajevo”.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare