13. Novembra 2021.

Kako je Kirk Daglas opljačkan u Sarajevu? Olimpijske igre mu prisjele

Big Portal

Tekst je objavljen 1984. godine u magazinu “Osmica”.

Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vreme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran “Una”, privatna ugostiteljska radnja vlasnika Fahrudina Šehića.

U sredu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u “Uni” večerao glumac Kirk Daglas sa svojim društvom. Umesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta – naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran “Una”, iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana…Na kucanje niko ne odgovara. Zavesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primetio da neko fotografiše. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje:

“Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?”

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz restorana, u koju su se ubeležili mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena: Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslavenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu… Svi hvale svoj provod u restoranu “Una”, niko ne kaže da vlasnik “dere” prilikom naplate računa.

“Eto vidite”, kaže Fahrudin, “A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta… U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada…”

Te večeri je, zaista, Kirk Daglas došao u “Unu” sa svojim društvom, njih osmoro. Smešteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu i baš su lepo jeli i baš su se lepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno fotografisali (za dugo sećanje), a onda…

“Onda sam ja”, objašnjava Fahrudin, “oko pola dva ujutru o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dole sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada.”

Kada se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobegao. Gotova priča.

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumentovanija.

“U utorak, 10. februara, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana “Una”, iz kojeg se videlo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cenu za deset puta i umesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona”, rekao je.

Inspekcija je utvrdila opravdanost i opštinski organ je odmah doneo rešenje da se restoran zatvori do 1. marta. A što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Daglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio – lično. Što je najteže, naplatio je u dolarima – ukupno 400 američkih dolara.

Evo spiska nevolja koje su stigle ili treba da stignu Fahrudina: sudija za prekršaje SO Stari grad je vlasniku “Une” već izrekao zaštitnu meru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet meseci; uslediće krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava opštinskom organu za prihode; prijava opštinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kada je reč o poslednjoj meri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički doneo 400 dolara u opštinu, da se vrate izvesnom gospodinu Vajsu, koji je te večeri u Kirkovom društvu platio račun.

Organizacioni komitet je ovo ponudio Vajsu, uz izvinjenje, a Vajs je zamolio da se taj novac iskoristi u humanitarne svrhe.

“Aih, aih, bruke”, othukuje i dalje Fahrudin, “I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator… Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu.”

“Dao deset, a pet odmah hteo da vrati”, podsmehuju se ovde.

U vreme Olimpijade još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovakvom hitnom postupku. To su kafići Stari sat, Motori i Klub A, čiji su vlasnici Nedžo Alihodžić, Zekija Kapuz i Esad Taljanović naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo “To su oni što obrukaše šeher-Sarajevo”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare