Kako je "Kadilak" dobio ime - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Kako je “Kadilak” dobio ime

Kada se kaže “Kadilak” svi odmah pomislimo na luksuzne automobile koji nam stižu iz SAD! Oni su oličenje prestiža, glamura, američki pandan “Rols-Rojsu”!

Limuzine koje smo najčešće viđali u holivudskim filmovima počevši od onih iz vremena prohibicije, do “Zlatnog doba”, ili onih vezanih za priču o “kadilaku kojeg je majci poklonio Elvis”.

A da li znate kako je “Kadilak” dobio ime?

Vjerovali ili ne po trećem francuskom kolonijalnom guverneru Luizijane, države koju su pragmatični Ameri, baš kao i Aljasku od Rusa, kupili od Francuza!

Njegovo ime bilo je Antoan de la Moth sir od Kadilaka. Rođen je 5. marta 1658. godine u Francuskoj, u kojoj je i umro 16. oktobra 1730. Bio je pustolov, avanturista svjetskog glasa. Istraživao je oblasti “Nove Francuske”, po Kanadi, Luizijani, Meksičkom zalivu.

Bio je traper, proizvođač alkohola,trgovac. Imao je snažan politički uticaj u kolonijama pa je jedno vrijeme bio i komadant Fort de Boda u Mičigenu.  Ali, 1971. godine osniva “Fort Pončtrein du Detroit”, dakle osniva današnji Detroit.

Ovaj grad je postao prijestonica automobilske industrije SAD početkom 20. vijeka i kada se osniva kompanija na čelu sa Henrijem Martinom Lejlandom (pamtite “Lejland” autobuse na beogradskim ulicama?) ona dobija ime “Kadilak” 1902. godine.

Prvi automobil koji je napravljen, “kadilak ranabaut” iz 1903. pokazao je da će se kompanija posvetiti luksuznim vozilima. Prvi model, bio je kako se u to vrijeme govorilo, “kočija bez konja” i imala je 10 KS koje je dobijala iz jednocilindričnog motora od 1.609 kubika koji je razvio lično Henri Martin Lejland. Ovaj motor imao je nadimak “Mali Herkules”.

“Kočija” je imala dva sjedišta. U vozilo, sa dodatkom “stepenika” moglo je da se ulazi sprijeda, jer su tada ulice bile blatnjave pa je ideja bila jako praktična. Za Auto salon u Njujorku te godine bila su napravljena tri modela i sva tri su prodata, a primljeno je još 2.286 narudžbina uz depozit od 10 dolara. Cijena je bila 750 dolara za klasična auto, a još 100 dolara se dodavalo ako ste željeli da imate “stepenik” za ulazak sprijeda.

Kadilak je od tada do danas postao sinonim za prestižna, veoma luksuzna i pouzdana vozila sa moćnim motorima. Svakako jedno od najčuvenijih imena auto-industrije.

(večernje novosti)

Danas objavljeno

Peugeot od 2030. u Europi isključivo na struju

Vanja A

Kineski model među 5 najprodavanijih u Holandiji, na prvom mjestu električna Škoda

Zeljka

Nova Toyota Prius stiže krajem 2022. godine

Zeljka

Ostavite komentar