16. Aprila 2021.

Kako je jedno putovanje odredilo sudbinu Klaudiji Kardinale

Big Portal

Rođena je 15. aprila 1938. godine u Tunisu. Svetsku slavu je stekla u kultnim filmovima “Osam i po” i “Bilo jednom na Divljem zapadu”. Osim što se smatra jednom od najboljih glumica svih vremena, zgodna Italijanka je tokom svog uzbudljivog života, dobijala i brojne titule za lepotu.

O njenoj lepoti koja pleni i dan danas iako polako gazi u devetu deceniju života, pisali su brojni mediji. U februaru 2011. godine prestižni magazin “Los Anđeles tajms” svrstao u red pedeset najlepših žena u filmskoj industriji svih vremena.

Ova svetska zvezda je za uloge u filmovima osvajala mnoge impresivne nagrade, među kojima su i one za životno delo sa filmskih festivala u Kanadi, Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugalu, Turskoj, Rusiji, Jermeniji, Bugarskoj, Egiptu, Tunisu, Maroku, Australiji, Velikoj Britaniji i Americi.

Ipak, godina koja joj je promenila život je 1957. kada je pobedila na takmičenju “Najlepša Italijanka u Tunisu”, a nagrada je bila putovanje u Italiju. Glumica kaže da je to bila sudbina, jer je već na tom putovanju sa samo 19. godina potpisala prvi filmski ugovor.

Potom je snimila je neke od najpoznatijih ostvarenja u istoriji filma, kao što su “Roko i njegova braća”, “Devojka sa koferom”, “Leopard”, “Kartuš” i “Osam i po” Federika Felinija po čijoj ulozi je veoma poznata.

Već 1963 harizmatična glumica osvaja pažnju producenata najvećih filmskih magnata Amerike i Velike Britanije, i to zahvaljujući komediji Pink Panter. Nakon toga je usledio niz uspešnih filmova, kao što je i kultni vestern “Bilo jednom na Divljem zapadu” Serđa Leonea.

Godine 1974, Klaudija upoznaje reditelja Paskala Skvitijerija, zbog kojeg je ostavila tadašnjeg supruga Franka Kristaldija, takođe reditelja, sa kojim ima sina Patrika.

Ove godine puni 83 godine i dalje pleni harizmom, lepotom, ali i društvenom odgovornosti. Naime, Klaudija je ambasador je Uneska za prava žena od 1999. godine, još se bavi glumom i tako inpiriše mnoge žene širom sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare