6. Septembra 2022.

Kako je jedan Dodge naljutio Alfa Romeo

Big Portal

Mnogi će se pitati kakve veze imaju Alfa Romeo i Dodge, a odgovor leži u vlasništvu i njegovom deljenju. Naime, Dodge i Alfa Romeo su deo iste grupacije, Stellantis, a to znači da relativno sigurna egzistencija istovremeno donosi i gubitak mogućnosti odlučivanja, pa i nezavisnosti u razvoju.

Alfa Romeo je tako svoj najnoviji SUV Tonale morao da razvije na dostupnoj mehaničkoj osnovi, a zatim je ovaj automobil, uz minimalne modigikacije, stigao u Ameriku.

Međutim, tamo je lansiran pod značkom marke Dodge, čime se želi popraviti ekološka slika game tog američkog brenda po pitanju potrošnje.

Kako piše magazin The Drive na osnovu izvora u Stellantisu, Alfa Romeo nije zbog ovakve odluke srećan. Radi se o Alfinom projektu koji je uz minimalne promene postao važan igrač u gami marke Dodge.

Tako je u prva 24 sata od premijere Dodge već primio 14.000 narudžbina.

“Dodge je iskoristio prednost Tonalea kako bi dobio model za usklađivanje potrošnje goriva game, kao što je svojevremeno Aston Martin uradio sa modelom Cygnet (koji je bio prepakovana Toyota iQ). Politika unutar kuće je pobedila, Dodge je morao da popravi rezultat kada je reč o ekologiji, i Hornet je rođen”, rekao je anonimni izvor iz Stellantisa.

Dva krosovera su načelno isti automobili. Dele ih tek detalji, pa i slabiji poznavaoci automobila brzo uočavaju sličnosti. Očigledno je da se pri razvoju Horneta najviše razmišljalo o troškovima pa su brojni dijelovi ostali identični.

U pozadini čitave priče je verovatno je povratak Alfa Romea u Ameriku, koji je krenuo još 2016. godine, ali nije ispunio očekivanja.

Nakon što Giulia i Stelvio usprkos ogromnim ulaganjima nisu uspeli, u Alfi su se verovatno nadali da će Tonale biti njihov američki adut.

Neki idu toliko daleko da kažu kako bi Tonale za Alfu bio ono što je Macan bio za Porsche.

Sada je jasno da od Alfinog premijum nastupa u SAD neće biti ništa. Klon sa Dodge značkom je stigao, a u kombinaciji atraktivnog izgleda, 2.0 turbo motora sa 268 KS, startuje od 29.995 dolara, značajno nižom od Tonalea.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare