Kako je Ivonin hobi prerastao u profesiju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako je Ivonin hobi prerastao u profesiju

Organizovanje svadbe, krštenje, rođendana i bilo kojih vrsta proslava, postalo je praktički nemoguće bez angažovanja osobe koja će te dane ovjekovječiti.

Kažu da slika vrijedi 1.000 riječi, zato je fotograf neizostavan na svakom veselju.

Zašto je to tako odlučili smo da pitamo Ivonu Tomić iz Banjaluke koja je profesionalni fotograf.

“Proslave su momenti za koje poželimo da traju što duže, kojih se rado sjećamo i o kojima rado govorimo. Vezuju nas za neke lijepe momente u našim životima i prirodno je da ih želimo ovjekovječiti. Fotografija je upravo jedan od najpogodnijih modela čuvanja uspomena, s obzirom na to da odolijeva vremenu i ne blijedi, za razliku od sjećanja”, kaže nam naša sagovornica.

Zato, kaže ona dijeli mišljenje da slavlje ne može proći bez fotografa.

Ističe da fotografija za nju predstavlja poseban i magičan svijet, u kojem sposobnost neiscrpnog izražavanja i sloboda duha predstavljaju bazične i polazne karakteristike ličnosti svakog iskusnijeg fotografa.

Preuzeto sa Instagram profila @niksizam

“Da biste bili uvjereni da ste napravili savršen izraz stvarnosti koja se nalazi ispred objektiva fotoaparata, mnoge stvari moraju da se uzmu u obzir”, kaže Tomićeva.

Inspiracija, kreativnost i znanje važne u procesu fotografisanja

Prije svega, navodi Tomićeva, iskustvo i znanje igraju izuzetno važne uloge u procesu fotografisanja, kao i percepcija, odnosno način razmišljanja i viđenje neke određene situacije ili teme povodom koje ste angažovani.

“Naročito su ove kvalifikacije dobrodošle pri izradi umjetničke fotografije. Ipak, subjektivno posmatrano, najvažniji su ljubav, inspiracija i kreativnost koje se javljaju u samom radu i žargonski rečeno, na licu mjesta.”, objasnila je Tomićeva.

Preuzeto sa Instagram profila @niksizam

Koliko je fotograf kreativan, toliko je i tražen

Sama traženost bi trebalo da zavisi od kreativnog izražaja fotografa, koji umije da svaku priliku zabilježi na jedinstven, autentičan i svojstven način. Ipak, dobro realizovana fotografija može “prodati” doslovno sve”, priča nam naša sagovornica.

Ona ističe da nije pristalica šablonskih fotografija sa identičnim scenskim izražajem koji je trenutno aktuelan, te shodno tome i tražen.

“Razlog je taj što to znači preslikanu fotografiju samo sa različitim akterima. Svakako da uticaj društvenih mreža diktira i određene trendove”, kaže Tomićeva.

Preuzeto sa Instagram profila @niksizam

Cijena ne određuje kvalitet

“Mnogobrojni faktori utiču na cijenu angažmana fotografa. Trajanje photoshooting-a, posebni zahtjevi klijenata i dr. umnogome utiču na cijenu. Ipak dodala bih da cijena ne određuje kvalitet i da to nije put kojim treba da se vodimo bri odabiru fotografa, već njegovom domišljatošću i umijećem da od postojećeg napravi nesvakidašnji izražaj. U mojoj dosadašnoj praksi, uvijek mi je bilo važnije da je klijent zadovoljan radnom atmosferom i radom na snimanju, jer to znači u završnici i bolje fotografije, a samim tim i dalje preporuke”, zaključila je Tomićeva.

Gdje steći znanje profesionalnog fotografa?

Naša sagovornica je bila jedna od brojnih uspješnih polaznika Škole kreativne fotografije InfoARS akademije. U Školi kreativne fotografije Ivona je stekla potrebna znanja i vještine da se danas bavi profesionalnom fotografijom. Ivonine radove možete da pogledate na njenom instagram profilu @nixizam.

banjaluka.com

Danas objavljeno

Leonardo Dikaprio objavio fotografiju iz novog filma

Vanja A

Za njim su uzdisale žene širom svijeta, a sad je došlo vrijeme za mlađeg brata

Vanja A

Harry udružio snage s Oprah, snimat će emisiju

Vanja A

Ostavite komentar