Kako izgleda selfi sa Marsa - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kako izgleda selfi sa Marsa

Nasin rover „Kjurioziti” snimio je selfi pored stjenovite formacije na Marsu, koja je nazvana po francuskoj planini „Mon merku“.

Fotografija je sama po sebi impresivna, a napravljena je da obeleži uzimanje 30. uzorka stene, pošto je „Kjurioziti” napravio udubljenje u stenovitoj formaciji.

Mon merku je planina na jugoistoku Francuske u blizini mesta Nontron, po kojoj je ova formacija na Marsu dobila ime.

U Nasi su objasnili da je tim naučnika izabrao taj naziv, jer je u ovom delu Crvene planete otkriveno prisustvo nontronita, vrste minerala koji je pronađen u navedenom području Francuske.

Nakon što je „Kjurioziti” uzeo svoj 30. uzorak, pretvorio je stenu u prah, a potom je uzorke preneo do instrumenata unutar rovera, kako bi se naučnicima omogućilo da bolje analiziraju sastav materijala.

„Ovo područje je na prelazu između mesta koje sadrži glinu o onog koje sadrži sulfate, i naučnici dugo smatraju da  bi upravo taj prelaz mogao otkriti šta se dogodilo na Marsu kada je postao pusta planeta kakvu danas vidimo”, rekli su u Nasi.

Selfi je inače sastavljen od 60 slika koje je “Curiosity’s Hand Lens Imager” snimio 26. marta – tokom 3.070. dana misije.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Trikovi kojima Apple podiže cijenu novog iPhone

Vanja A

Xiaomi sprema PC desktop računare

Vanja A

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

V.R.

Ostavite komentar