Kako izgleda pneumatik za autonomni električni auto budućnosti? FOTO - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Kako izgleda pneumatik za autonomni električni auto budućnosti? FOTO

Autonomna i električna mobilnost povezali su Goodyear i Citroën u ovaj partnerski projekat.

Poznati proizvođač automobilski guma izradio je pneumatik C100 specijalno za automobil budućnosti, električno vozilo Citroën 19_19, kojim je obeležena stogodišnjica ovog francuskog auto-brenda.

Goodyear navodi da pneumatik C100 je svojom jedinstvenom konstrukcijom i inovativnim karakteristikama donosi na područje električne mobilnosti maksimalnu udobnost i efikasnost, a istovremeno ima svojstva kakva su potrebna jednom autonomnom vozilu.

Koncept uključuje naprednu tehnologiju senzora koji će “osećati” površinu puta i vremenske uslove, te komunicirati sa autonomnim nadzornim sistemom vozila.

Pneumatici će takođe imati aktivnu tehnologiju za smanjivanje habanja koja bi tokom vožnje ocenjivala stanje pneumatika i vodila brigu o preventivnom održavanju.

C100 spada u grupu visokih pneumatika, sa prečnikom od skoro jednog metra, što je čak 40 santimetara više od prosečnih pneumatika.

Svojom visokom i uskom osnovom treba da obezbedi vozačima dobre performanse, udobnost i bolje vozne karakteristike na mokroj podlozi, a njegov manji otpor kotrljanja povećaće energetsku efikasnost vozila.

Dezen gazećeg sloja takođe je oblikovan tako da vožnja bude tiša, budući da ima skoro sto blokova više od gazećeg sloja običnih pneumatika.

Pri oblikovanju dezena Goodyear je tražio nadahnuće u prirodi, i za smešu kanala gazećeg sloja oponašao osobine prirodne pečurke.

Zato gazeći sloj u suvim uslovima postaje čvršći, dok bi u mokrim omekšao, pa bi pneumatik dobio bolje karakteristike pri kočenju u svim uslovima, a takođe i bolje prijanjanje i bolju vodljivost.

Pneumatik C100 za sada postoji samo u konceptualnom obliku, ali neke njegove napredne tehnologije, kao što je visoka i uska struktura, već se upotrebljavaju, a druge, kao što je “inteligencija” pneumatika, ubrzano se razvijaju.

B92

Danas objavljeno

Nissan se ne odriče Skylinea bez obzira na “sječu” sedana

Vanja A

Kako izgleda kontroverzni Teslin volan

Vanja A

Ford pokrenuo Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo

Vanja A

Ostavite komentar