Kako izgleda borba čoveka i pitona dugog pet metara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako izgleda borba čoveka i pitona dugog pet metara

Majk Kimel je iskusan lovac na pitone. Uhvatio je na stotinu zmija dužih od tri metra, ali njegov poslednji ulov je bio rekordan i nije se predao bez borbe.

Majk Kimel, vlasnik ogranka za pronalaženje i spasavanje divljih životinja u okrugu Martin, prošle nedelje se uputio u Everglejds, veliku močvaru na jugu Floride, u nameri da uhvati džinovskog burmanskog pitona.

Uputio se pema skrovitom ostrvu na kome je primetio tragove aligatora i crnu zmiju, ali je iznenada spazio džinovskog pitona za koga je odmah znao da je poseban.

„Srce je počelo da mi lupa. Hvatao sam velike pitone, ali ovaj mi je izgledao ogromno“, kaže Kimel za Si-En-En.

Zmija ga je prilično uplašila, kako kaže, ali ne zovu ga slučajno „Piton kauboj“. Posle kraće borbe i gadnog ujeda, koji je uspeo da snimi i objavi na svom Jutjub kanalu, Kimel je uspeo da zgrabi glavu ženke zmije i odvuče je u svoj čamac, gde ju je usmrtio.

Još uvek se čekaju zvanični organi da izvrše službeno merenje, no Kimel tvrdi da je zmija duga 5,18 metara i teška između 60 i 80 kilograma. Najduži piton ikada uhvaćen u Floridi bio je dug 5,68 metara.

Pitoni su se pojavili u močvarama Everglejdsa osamdesetih godina, a pretpostavlja se da su tu dospeli jer su ih napustili vlasnici koji su ih držali kao kućne ljubimce kada su postali suviše veliki. Neki su možda pobegli i iz uzgajališta koje je stradalo tokom uragana 1992. godine.

Zvaničnici procenjuju da na teritoriji Everglejds trenuto živi čak 100.000 burmanskih pitona, inače najviće vrsta pitona koja spada među šest najvećih zmija na svetu. One se hrane autohtonim životinjskim vrstama – rakunima, vidrama, pticama, pa čak i aligatorima.

Kimel planira da proda zmijsku kožu na svom internet portalu, a očekuje i nadoknadu od vlasti koje plaćaju uklanjanje invazivnih životinjskih vrsta.

„Ponosan sam na svoj uspeh i znao sam da ću dobro zaraditi. Ali najviše od svega mi je drago što sam pomogao da se jedna velika štetočina ukloni iz ovog dragocenog ekosistema“, naglašava Majk Kimel. 

RTS

Danas objavljeno

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

D

U Milanu od danas zabrana pušenja na javnim mjestima

D

Pronađena ukradena kopija Da Vinčijeve slike, stara 500 godina

D

Ostavite komentar