13. Maja 2020.

Kako Hrvatska planira dočekati turiste: Ko na granici dokaže da ima rezervisan smještaj može na more

Big Portal

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Klix.ba je ranije objavio da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio nove preporuke za prelazak granice hrvatskim i stranim državljanima, prema kojima strani državljani moraju dokazati vlasništvo nekretnine ili plovila koje se nalazi u Hrvatskoj da bi prešli državnu granicu.

Ljetna sezonaHrvatskoj je, prema riječima njihovog sagovornika, svaki turist privredni interes.

Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidno pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman“, kaže njihov sagovornik blizak Stožeru.

Strani će turisti i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

“To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, dodaje.

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne radnike u turizmu, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije direktno navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Upiti zainteresiranih

Ipak, izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma kao krovna institucija odmah bude zatrpana upitima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti doista mogu prelaziti granicu, po kojim uvjetima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Stožeru civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizira”, odnosno da se u uvjete prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu preći ako posjeduju potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve – hotele i ostale vrste smještaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Osim toga, dosta je nejasnoća i o tome vrijede li uvjeti ili ne vrijede i za članove porodice i rodbinu, pa će i to vjerovatno biti potrebno dodatno definirati.

No, hoće li izmjene i formalno-pravno biti unesene u preporuke, prepustit će se, prema pisanju Jutarnjeg lista, na volju Stožeru.

Kako doznaju, Hrvatska se na ovakvo neformalno popuštanje mjera prelaska granica odlučila praktično kako ne bi naljutila Evropsku uniju, zajednicu koja forsira da se postupak prelaska granica definira na nivou cijele Europe. Takav stav forsiraju uglavnom veće zemlje.

Bude li neka zemlja svojem građaninu nametnula da prilikom povratka iz Hrvatske mora 14 dana provesti u izolaciji, onda to sigurno neće biti stimulativno za turizam – doznaje Jutarnji list od sagovornika koji ističe da su neke zemlje na području Evrope već međusobno definirale protok preko granica.

PregovoriIz tog razloga zemlje će međusobno morati sklapati bilateralne ugovore, a prvi bi za Hrvatsku trebao biti onaj sa Slovencima.

Kako je ministar Cappelli nedavno već najavio, ugovor sa Slovenijom, u čijem će sastavljanju sudjelovati i epidemiolozi, trebao bi biti gotov do kraja ove sedmice, a granice s ovom zemljom otvorene do kraja maja.

Hrvatska se pritom, naravno, nada da turistima koji budu napuštali zemlju, odakle god dolazili, neće biti nametnuta mjera samoizolacije i upravo bi to bilateralnim sporazumima trebalo i definirati.

Klix.ba

 Prijavi grešku

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare