Kako fiskalni računi diretkno utiču na naše zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako fiskalni računi diretkno utiču na naše zdravlje

Svakoga dana iz kupovine se vratimo sa gomilom fiskalnih računa. Informacije koje nam oni pružaju izazivaju različite emocije, ali papir na kome se štampaju direktno utiče na naše zdravlje zbog prisustva toksične hemikalije, bisfenol A. Zato će u Srbiji od 1. jula biti zabranjena upotreba papira na kome se oni trenutno štampaju.

Prisustvo bisfenola A u termalnom papiru od koga se izrađuju fiskalni računi proučavala je i Alternativa za bezbednije hemikalije ALHema, čija je programska koordinatorka Jasminka Ranđelović.

Ranđelovićeva ističe da je još od 2017. godine ALHema testirala prisustvo bisfenola A u termalnom papiru i to pre svega u fiskalnim računima, ali i u papirnoj ambalaži i plastičnim posudama. Od svih 20 testiranih uzoraka fiskalnih računa, 19 je bilo pozitivno na prisustvo bisfenola A i to u vrlo visokim koncentracijama, od 0,63 do 0,91 odsto, a sadašnje dozvoljeno ograničenje dozvoljava da prisustvo bisfenola A može da bude u koncentraciji do 0,02.

’’Bisfenol A je hemikalija koja se inače na globalnom nivou koristi u jako velikim količinama. Nekoliko miliona tona se godišnje stavlja na tržište, a u slučaju termičkog papira, ona se dodaje kao razvijač boje. Bisfenol A je na nivou evropske Agencije za hemikalije klasifikovan kao izuzetno toksičan i štetan po ljudsko zdravlje“, rekla je Ranđelović.

Ova hemikalija se koristi u termalnim papirima koje osim na fiskalnim računima dobijamo i na parking automatima, potvrdama o broju za čekanje u redu, papiru za EKG i tako dalje.

Kada je o fiskalnim računima konkretno reč, izloženost štetnim materijama dolazi preko kože. Pošto se bisfenol A dodaje i u polikarbonatnu plastiku (plastična ambalaža koja na sebi ima oznaku 7), ove hemikalije ima, na primer, i u flašicama za vodu za višekratnu upotrebu.

Prva zabrana vezana za bisfenol A se odnosila na plastične flašice za bebe, još 2011. godine, naročito zbog zagrevanja i zbog toga što je bisfenol A lako rastvorljiv u mastima i lako prelazi u mleko. Sada je usledila za termalni papir, a što se tiče konzervi i limenki bisfenola A ima u premazu koji se nalazi sa unutrašnje strane.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Kako da junetina bude savršeno mekana

Vanja A

Pet pokazatelja da vam je tijelo puno toksina i tri načina da ih se oslobodite

Vanja A

1 Komentar

јова 20 Januara, 2020 at 10:08 am

Нису само фискални рачуни – на том истом папиру су и исјечци са банковних терминала кад плаћате картицом, тикети за паркирање на јавним паркинзима, бројеви које добијете у реду за чекање у ЦИПС-у или градској администрацији…

Odgovori

Ostavite komentar