Kako evropske zemlje planiraju povratak u škole - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kako evropske zemlje planiraju povratak u škole

Kada će početi nova školska godina, hoće li đaci sedeti u školskim klupama ili u kućnim foteljama, da li će odgovarati sa maskama ili bez njih – još nije poznato u nekim evropskim zemljama. One koje su donele odluku podsećaju da će se pravila prilagođavati epidemijskoj situaciji.

U prvom evropskom žarištu, gde su škole bile pod ključem od marta, đaci se 14.septembra vraćaju u klupe.

Kako će nastava izgledati u Italiji odlučiće regije i direktori škola. Ipak, neke mere važiće za sve.

U svakoj klupi će sedeti po jedan đak, a između njih najmanje dva metra distance. Maske su obavezne u svim zajedničkim prostorijama, a u nekim slučajevima i u samoj učionici – ukoliko na primer u odeljenju ima dece koja boluju od hroničnih bolesti. Ukoliko u školama nema dovoljno prostora, nastava će se u pojedinim regijama držati i u parohijama, pod šatorima ili u kasarnama.

Koliko je virus blizu ili daleko u Austriji će, prema najavama, pokazivati tzv. korona semafor – boje će oslikavati stanje zaraženosti opštine. Kao i u saobraćajnim pravilima, zeleno svetlo na semaforu znači da u toj regiji nastava može da se redovno odvija. Ako se na semaforu upali žuto, slede prve restrikcije – ukidaju se časovi pevanja, a fiskultura se premešta na otvoreno. Crveno svetlo pokreće uzbunu – u toj opštini škole zatvaraju svoja vrata i uspostavlja se sistem učenja od kuće.

Od kuće do školskih klupa već su stigli učenici uglavnom u severnim nemačkim pokrajinama. S njima su se javili i prvi problemi, pa je za nekoliko dana nove školske godine oko hiljadu učenika i profesora poslato u kući zbog izolovanih slučajeva kovida-19. U ostalim pokrajinama nastava bi trebalo da počne do 15. septembra. U svim školama maske će biti obavezne u hodnicima, kantinama. I upravo u njima svaki razred će imati svoj deo, kako bi, ukoliko dođe do zaraze, samo jedan razred išao u karantin.

I škole u regionu se spremaju za prijem đaka. Iako Rumunija svakodnevno beleži više od 1.000 novoobolelih, škole neće odlagati početak godine. O načinu na koje će funkcionisati odlučivaće se na lokalnom nivou, po pravilima.

U gradovima gde je bio jedan zaraženi na 1.000 ljudi u proteklih 14 dana, sva deca će biti u klupama, tamo gde su do tri slučaja radiće samo obdaništa i niži razredi, a ostali će nastavu pratiti putem interneta.

O sličnim modelima razmišlja se i u Hrvatskoj. Povoljna epidemijska slika omogućiće nastavu uživo, dok bi nešto malo nepovoljnija mogla bi da podeli način učenja – deo bi učio u školi, a drugi od kuće. Dok bi se prema trećem scenariju nastava odvijala isključivo pomoću različitih platformi i interneta.

Kakav će biti prvi septembar u Sloveniji znaće se za pet dana. Ipak, prema dosadašnjim informacijama, ne bi trebalo da se razlikuje od prvog dana škole prethodnih godina. Kako su rekli predstavnici ministarstva insistiraće na redovnom odlasku u škole, uz poštovanje nekih zaštitnih mera. Ako dođe do razbuktavanja epidemije, ne isključuju ni mogućnost kombinovanog modela – da u školu idu samo niži razredi, dok bi stariji učili na daljinu.

(RTS)

Danas objavljeno

Šmit u četvrtak pred poslanicima parlamenta BiH

M.

Hrvatska: Zaraženo 3.360, preminulo 30 osoba

M.

Zbog tragedije u Brčkom u srijedu dan žalosti u FBiH

M.

Ostavite komentar