11. Februara 2022.

Kako do električnog skutera uz 500 eura od države

Big Portal

Dolazi proleće, sezona vožnje motocikala i skutera je na pragu, a država daje i subvencije za kupovinu onih koji imaju električni pogon.

Konkurs je u toku, a svi zainteresovani građani koji žele da kupe električni skuter, moped ili tricikl, mogu da podnesu zahtev za subvencije Ministarstvu za zaštitu životne sredine, podseća Blic.

Rok za podnošenje zahteva je 31. oktobar 2022. godine, a visina subvencije zavisi od tipa vozila i kreće se od 250 do 500 evra.

Moped i tricikl

U prvoj kategoriji našli su se električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra.

Za električni moped kaže se da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru. Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW, a isti slučaj je i sa električnim triciklom.

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda.

Pristojan primerak može da se kupi za oko 1.500 do 2.000 evra. Cena može da ide i znatno naviše, ukoliko uzimate “ozbiljniji” model ili dodajete razne opcije kao što su baterija većeg kapaciteta.

Neki električni skuteri imaju mogućnost lakog vađenja baterije, tako da možete jednu da izvadite i stavite na punjenje, a drugu ubacite i nastavite vožnju. Cena dodatne ili zamenske baterije zavisi od mnogo faktora, pa to proverite pre kupovine samog skutera.

500 evra za 5 kategorija vozila

Za kategorije vozila vrste od L3 – do L7 od države je moguće dobiti 500 evra.

Reč je o sledećim modelima:

• L3 – motocikl – vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h

• L4 – motocikl sa bočnim sedištem – vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h

• L5 – teški tricikl – vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h

• L6 – motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h

• L7 – teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare