8. Februara 2022.

Kako da znate da ste zaista kupili vodootpornu obuću

Big Portal


Na rafu piše da je obuća za zimu i da je vodootporna, a na deklaraciji da je namijenjena za suvo vrijeme. Šta smo kupili obično shvatimo tek kada nas iznenadi prva jača kiša ili snijeg.

“Dešavalo se da piše da je obuća vodootporna, a dokaže se suprotno – da nije. Dolazila sam i da vratim, međutim, oni neće to da učine”, priča jedna Beograđanka.

Poslije malo ko ima vremena i strpljenja da obuću vraća u prodavnice i traži zamjenu ili novac nazad. Deklaracija se često nalazi na kutiji i to je jedan od razloga zašto je ne pročitamo na vrijeme.

“Savet za potrošače je da čitaju deklaraciju prilikom kupovine obuće, većina njih je deklarisana kao obuća za suvo vreme, ukoliko primete nepravilnosti, na primer da je proizvođač označio obuću da je vodootporna, a da stoji u deklaraciji da je za suvo vreme, mogu se obratiti tržišnoj inspekciji ili našoj organizaciji”, ukazuje Nikica Jovanović iz  Udruženja potrošača Srbije.

Dakle, ako na čizmi piše “voterpruf”, ali ne i na deklaraciji, nećete imati pravo da se žalite ako vam noge budu mokre. Ako na deklaraciji piše da ne propuštaju vodu, to je jedina garancija.

“Ako to piše u redu je, isto što treba da provere, obavezno ta obuća koja je vodonepropusna mora da ima zatvoren jezik, znači jezik ušiven, zatvorenog tipa. Ako je jezik slobodan, to ne ispunjava uslove vodonepropusnosti”, objašnjava Lazar Ilić iz Jugoinspekta.

Ako uložimo žalbu u prodavnici, trgovac je dužan da pošalje obuću na provjeru i testiranje u neku od specijalizovanih laboratorija. U Jugoinspektu svake nedjelje testiraju desetak pari obuće. Inače, kažu, u 80 odsto slučajeva ispostavi se da su reklamacije kupaca opravdane.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare