8. Novembra 2021.

Kako da znate da ste kupili pravo maslinovo ulje

Big Portal

Maslinovo ulje je takođe važan dio mediteranske ishrane – plan ishrane koji se smatra zdravim i održivim.

Česte prevare

Mnoga komercijalna maslinova ulja su mješavina ulja različitog kvaliteta iz različitih zemalja koja se šalju u Italiju na izvoz samo da bi se hvalila “uvezena iz Italije”.

Rezultat — ulje koje je ili užeglog ukusa i manje zdravo. Postojao je čak i skandal sa falsifikovanjem maslinovog ulja prije nekoliko godina, u kojem su beskrupulozne kompanije nezakonito mješale maslinovo ulje sa drugim vrstama ulja da bi smanjile troškove.

Treba da znate šta tražite na etiketi

Vjerovatno već znate da je dobra ideja da potražite frazu “ekstra djevičansko maslinovo ulje” kada skenirate police. Ova fraza jednostavno znači da je ulje ekstrahovano direktno iz maslina bez hemikalija ili toplote i da je prošlo standarde Međunarodnog savjeta za masline.

Nasuprot tome, “svjetlo” maslinovo ulje može izgledati zdravije, ali to se jednostavno odnosi na boju ulja. Lako maslinovo ulje je takođe obrađeno kako bi izdržalo više temperature kuvanja. To može biti od pomoći ako pržite, ali ne očekujte da ćete dobiti iste zdravstvene prednosti kao ekstra djevičanstvo.

Sama ekstra djevičanska etiketa ne garantuje odlično ulje. Provjerite druge znakove kvaliteta, kao što je indikator “datum žetve”. Ako se žetva dogodila u posljednjih 18 mjeseci, to je znak da je još uvijek na vrhuncu.

S druge strane, pečat “najbolja kupovina” ne znači da je ulje svježe.

Kako da znate da ste kupili pravo maslinovo ulje

Ako etiketa boce takođe ukazuje na nivo FFA, to je još bolje. Inicijali označavaju “slobodnu masnu kiselost”, a nizak nivo kiselosti znači vrhunsko ulje.

Svjetlost takođe može pokvariti čak i najbolje maslinovo ulje. Potražite ulje upakovano u tamnu staklenu bocu ili ga kupite sami i premjestite svoje ulje u nju.

I dalje ste sumnjičavi? Probajte ga!

Ako nemate sreće da živite u blizini prave radionice za preradu maslinovog ulja, sljedeća najbolja stvar je da pronađete prodavnicu koja će vam omogućiti da probate proizvod prije kupovine.

Ulje dobrog kvaliteta treba da ima čist, voćni ukus – neka imaju čak i travnati momenat, zajedno sa blagim gorkim ili paprenim ukusom.

Ako ulje ima blag, masni, metalni ili na neki drugi način neprijatan ukus, zaobiđite ga.

(Magazin Novosti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare