Kako da znate da li vam je neko "čačkao" po telefonu? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kako da znate da li vam je neko “čačkao” po telefonu?

Danas dosta ličnih podataka i značajnih informacija čuvamo u našim pametnim telefonima, pa zbog toga nipošto nije dobro da im bezbjednost bude ugrožena.

A kako biste lakše mogli da prepoznate hakovanje, odnosno da li vam neko “čeprka” po telefonu, sajt Genmice je sastavio listu od šest najčešćih “simptoma” koji na to ukazuju.

1. Sam se restartuje

Ne postoji ni jedan razlog zbog koga bi se telefon, ukoliko je ispravan, sam od sebe isključivao i uključivao.

Ako primijetite da se restartuje sam od sebe, to može da bude znak da vam je telefon ili “zaražen” nekim virusom ili da je hakovan.

2. Ne može da se isključi

Nemogućnost isključivanja uređaja predstavlja još jedan znak da je telefon, možda, hakovan.

Umjesto da se isključi kada vi to hoćete, telefon će često nasumično otvarati različite aplikacije, svjetlina ekrana će se samo od sebe mijenjati i slično.

3. Zagrijavanje

Telefon se često može brzo da se zagrije prilikom punjenja. Iako to nije posebno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne treba da brinete.

Ako, međutim, primijetite da se pregrijava iz sam od sebe i kada nije na punjaču, odnosno kada ga koristite ili ne koristite, bezbjednost vaših podataka na njemu može biti ugrožena.

4. Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate listu nedavnih poziva, da li prepoznajete sve brojeve?

Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete nešto kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbjedan. Isto važi i za pozive sa nepoznatih brojeva iz inostranstva.

5. Velika potrošnja podataka

Trebalo bi da znate koliko gigabajte imate na raspolaganju u svom paketu ako se postpejd korisnik, odnosno koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepejd.

Ipak, nije loše povremeno provjeravati potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primijetite da nešto tu baš i nije u redu – to može biti znak da ste hakovani.

6. Slučajne aplikacije

Nije tako rijetko da se nepoznate aplikacije iz čista mira pojavljuju na telefonu. Ukoliko se to dogodi, mogu postojati dva razloga: ili je u pitanju neki malware, ili vam je neko hakovao telefon.

U oba slučaju vaši podaci su potencijalno ugroženi.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Ažuriranje firmvera GoPro HERO 10 rješava problem pregrijavanja kamere

Vanja A

Ovako je trebao da izgleda Surface Neo od kog se ipak odustalo

Vanja A

Apple zamalo izbacio Facebook i Instagram aplikacije sa App Store-a

Vanja A

Ostavite komentar