Kako da zaštitite vozilo od manjih ogrebotina? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako da zaštitite vozilo od manjih ogrebotina?

Ogrebotine i manja oštećenja farbe svakodnevna su pojava kod većine automobila. Bilo da ste se zatekli na parkingu, ili kao aktivan učesnik u saobraćaju, oštećenja automobila djeluju kao neminovnost.

Danas na tržištu postoje sredstva za zaštitu vašeg četvorotočkaša od manjih ogrebotina. Ukoliko želite da zaštitite određene materijale u raznim ekstremnim uslovima, to ćete moći da postignete zahvaljujući nanotehnologiji.

U proizvodima koji se koriste kod nano zaštite postoji visoka koncentracija nano čestica silicijum dioksida. Nano keramički premaz radi na molekularnom nivou i transformiše tretiranu površinu.

Premaz sadrzi Nano keramičke čestice silicijum-doksida (SiO2) koje poslije aplikacije na površini stvaraju zaštitni sloj veće tvrdoće od samog laka.

Karakteristike:

– smanjena mogućnost grebanja laka za 50 odsto, otpornost na vatru, kiseline, soli i sve vremenske uticaje, daje visoki reflektujući sjaj tretiranoj površini, velika hidrofobnost i pod uglom od 110 stepeni voda i prljavština će skliznuti, olakšano pranje, kapljice vode neće stvarati fleke na tretiranoj površini, insekti i ptičija kiselina neće oštetiti lak. Može da se primjenjuje i na mat boji.

Ako ipak dođe do manjih ogrebotina postoji nekoliko rješenja, savjetuje “Silux“.

Ali prvo moramo znati da ogrebotine mogu biti plitke i duboke, pa ćete se u skladu sa tim i ophoditi prema njima. Takođe, ogrebotine od noža su pliće i prave, dok su one od ključa krive i reckaste jer su načinjene tupim predmetom – shodno tome budite svjesni mogućnosti da ćete dodatno okrnjiti farbu ako ne budete pazili. Pravilo je – ukoliko se vidi metal, ogrebotina je ozbiljna i vidjeće se i nakon laganog “retuširanja”.

Najprije pokušajte da ogrebotinu uklonite acetonom ili razrjeđivačem koji ste sipali na meku krpu. Ukoliko je i dalje tu, riječ je dubljoj ogrebotini kojoj ćete morati više da se posvetite.

Za početak operite sporni dio automobila vodom i sapunom i ostavite da se dobro osuši. Tankom četkicom ili čak čačkalicom za zube (koja je preciznija od četkice) nanesite farbu precizno na linije. Ostavite da se suši oko dva sata, a zatim ispolirajte. Za poliranje možete koristiti polir pastu koju ćete nanijeti sunđerom, lagano kružnim pokretima. Kada se pasta osuši, odnosno pobeli, kružnim pokretima, isključivo pamučnom krpom uklanite polir pastu sa automobila.

Sljedeći način je  korišćenje metode mokrog šmirglanja. Ako je u pitanju dubok rez, biće vam potrebna i pasta za popunjavanje ogrebotina koja se može kupiti u većini auto-moto radnji.

Jasno je da farbanje dobrog dijela površine automobila zbog par rupica ili ogrebotina ne dolazi u obzir, pa onda izbor pada na tzv. korektivne boje.  Najčešće se radi o klasičnoj farbi (koja često dolazi u vidu markera ili kreme), a za veća oštećenja koristi se sprej.

Uglavnom se nanošenje boje radi polako i u manjoj mjeri, jer u suprotnom može doći do nagomilavanja farbe pa time pravite dodatni problem umjesto što rješavate postojeći. Važno je da deo na koji želite nanijeti boju bude čist i suv, kako bi boja mogla lijepo da “legne”. Nakon nanošenja boje potrebno je automobil izložiti sunčevoj svjetlosti kako bi se boja osušila i problem konačno riješio.

Nezavisne

Danas objavljeno

Honda NSX iz 1992. s gotovo 650.000 pređenih kilometara

Vanja A

Tesla oduvao prethodni rekord na planu profita uprkos brojnim preprekama

Vanja A

Japan prvi u svijetu uvodi vazdušni taksi nulte emisije od 2025.

Vanja A

Ostavite komentar