Kako da vam auto što duže izgleda kao nov - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako da vam auto što duže izgleda kao nov

Sajt Polovni automobili ima za vas 7 korisnih saveta.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Bez obzira da li ste kupili potpuno nov automobil ili ste upravo platili za profesionalno poliranje svog polovnjaka, ovi saveti će vam pomoći da zaštitite lak i boju od mikro-ogrebotina, preko fleka od ptičjeg izmeta, do ozbiljnijih oštećenja i prevremenog matiranja.

1) Pravilno pranje automobila je izuzetno važno, pošto treba ukloniti nečistoću koja može da izgrebe lak prilikom samog pranja ukoliko se ono radi pogrešno.

Na primer, isprskate auto crevom, uzmete sunđer i počnete da trljate uz povremeno ispiranje sunđera u lavoru ili kanti… Tako možete vrlo brzo da napravite bezbroj mikroogrebotina.

U njemu je objašnjeno da li je bolji sunđer ili četka, da li sme da se koristi deterdžent za sudove, kako ukloniti zalepljene (“zapekle”) insekte sa prednjeg dela automobila bez grebanja laka…

Na primer, ne približavajte “pušku” suviše blizu automobilu, naročito ako skidate veće naslage nečistoće i blata, pošto tako praktično možete da izazovete efekat peskiranja.

2) Redovno perite auto (i zimi i leti) – mnogi vozači ne vole često da peru auto iz raznih razloga, ali treba imati u vidu da što su nečistoće duže na laku, to ih je teže ukloniti, naročito leti kada ima mnogo insekata, kada sve i svašta pada i curi sa drveća, a sunce zatim to dobro “zapeče”…

Ni zima nije mnogo bolja. Pored soli i drugih stvari, tu su i razne čestice u zagađenom vazduhu koje se vremenom talože na laku i polako ali sigurno izazivaju njegovo matiranje.

3) Odmah uklanjajte ptičji izmet i sve što kaplje sa drveća – Iako ne deluje kao ozbiljan problem, ptičji izmet je prilično agresivan prema laku/boji.

Ukoliko dugo stoji, može da ostavi fleku, a kada se osuši, naročito leti na suncu, može da bude prilično teško skinuti ga, pri čemu postoji rizik da oštetite lak prilikom skidanja.

Sa drveća može da kaplje smola, biljni sok ili tzv. medna rosa – bez obzira šta je u pitanju i kako god nazivali supstancu koja pada sa drveta, takođe treba što pre oprati auto.

Što pre reagujete, uklanjanje će biti lakše. Što duže takve nečistoće budu na automobilu, naročito pri visokim temperaturama i na direktnom udaru letnjeg sunca, biće teže ukloniti ih.

4) Voskiranje – voskiranje predstavlja nanošenje sloja voska na karoseriju.

Vosak ima višestruku zaštitnu ulogu: štiti od direktnog uticaja ptičjeg izmeta i drugih nečistoća sa drveća ali i olakšava njihovo uklanjanje, štiti od direktnog uticaja svih drugih supstanci koje mogu da oštete ili ostave fleke na laku, olakšava uklanjanje svih nečistoća prilikom redovnog pranja, štiti od sunčevih UV zraka.

Pošto odbija vodu, pomaže da se voda manje zadržava na karoseriji, bez obzira da li je reč o “kiseloj kiši”, prljavoj vodi koja prska ispod točkova drugih vozila, itd.

U svakom slučaju, ako je voskiranje dobro urađeno, može da ima zaista veliki uticaj na zaštitu laka od brojnih negativnih uticaja.

Vosak takođe popunjava mikrooštećenja i tako prikriva već nastalu štetu, odnosno čini da se auto više sija.

Voskiranje možete da uradite i sami, ali imajte u vidu da ako želite da ga uradite kvalitetno, trebaće vam mnogo vremena i kvalitetna sredstva, moraćete da uložite mnogo truda i da se pre toga dobro upoznate sa procedurom.

Ukoliko ne obavite sve kako treba, možete vrlo lako da napravite više štete nego koristi. Zato je možda bolje da to prepustite proverenim profesionalcima.

Naravno, tu su i brojne jednostavnije verzije voskiranja u vidu brzog i lakog nanošenja raznih sredstava, od “pravog” tečnog voska do šampona za pranje sa voskom.

Njihov efekat, mogućnost zaštite, dugotrajnost i sve druge karakteristike zavise od brojnih faktora (kvalitet, način nanošenja, kvalitet rada, odgovarajuća priprema…).

5) Zaštitne folije – postoje providne folije koje se lepe na karoseriju i služe za zaštitu laka/boje, ali treba razlikovati “ozbiljne” zaštitne folije i one koje se tako nazivaju samo zato što su providne.

Postoje jeftine folije, po nepisanom pravilu nekvalitetne i tanke, izrađene od PVC-a, koje ne pružaju baš sjajnu zaštitu i imaju kratku garanciju.

Folije za kvalitetnu zaštitu izrađene su od poliuretana, materijala vrlo otpornog na habanje i abraziju, grebanje, visoke i niske temperature, UV zračenje, itd.

Stoga ovakve folije znatno bolje amortizuju udarce kamenčića, štite lak npr. od grebanja ključem i slično.

Postoje i tzv. “samoizlečive” folije od poliuretana, kod kojih pri višim temperaturama dok automobil stoji na suncu, sitnije ogrebotine nestaju. Kvalitet, tj. nivo zaštite prati i cena…

6) Keramički zaštitni premaz – “tajna” ove vrste premaza jesu sitne keramičke čestice, koje prilično uspešno odbijaju razne negativne uticaje, uključujući i one koji bi mogli da izazovu mikroogrebotine.

Naravno, sve zavisi od toga koliko se profesionalno čitav posao nanošenja zaštite obavi, koliko je sam proizvod kvalitetan i koliko su negativni uticaji “agresivni”. Ova vrsta zaštite ima i mane i prednosti u odnosu na voskiranje.

Na primer, priprema je komplikovanija (poliranje pre nanošenja), cena je viša (osim ako ne stavite zaštitu samo npr. na najugroženije delove karoserije), itd.

Sa druge strane, keramička zaštita duže traje (mada i to zavisi od proizvoda koji se koristi, kvaliteta pripreme i nanošenja, itd.) – otprilike dve do tri godine.

Zanimljivo je da keramička zaštita može da se nanese na praktično sve materijale, što je posebno korisno kada je u pitanju vetrobran. Ukoliko ste zainteresovani za ovu vrstu zaštite vašeg automobila, prvo se detaljno informišite o svim aspektima – od cene, servisa u kojem ćete to raditi, garancije, delova karoserije koji će biti pokriveni, dugotrajnosti…

Postoji i mogućnost da keramičku zaštitu sami nanesete, ali ovaj posao je vrlo “osetljiv” na greške i možete da završite sa veoma lošim rezultatom u odnosu na novac koji ste dali za taj proizvod.

Danas postoji čitav niz raznih “uradi sam” proizvoda koji nude keramičku zaštitu, u širokom rasponu cena, sa različitim načinom nanošenja, obećanim periodom zaštite… Stoga se u oba slučaja dobro informišite pre nego što odlučite koju ćete vrstu zaštite ili proizvod primeniti. Razlike mogu da budu drastične.

7) Pažljivo uklanjajte sneg sa auta.

Iako nas sada čeka leto i mnogo vremena do zime, ne treba zaboraviti ni ovaj savet. Dok se rano ujutro smrzavate i pokušavate da uklonite sneg sa auta, već zamišljajući saobraćajni kolaps, verovatno vam je najmanja briga rizik da ga ogrebete.

Stoga na vreme, prilikom nabavke lopatice, metlice i drugih „rekvizita“ kojima ćete čistiti sneg i led sa automobila, imajte u vidu da se njima, ukoliko imaju oštre i tvrde ivice, može oštetiti lak.

U krajnjem slučaju, improvizujte sa lopatom za sneg ili nekim kućnim “alatom” za čišćenje – ALI obmotajte kraj nekom tkaninom (veći peškir, ćebence, itd.) i ne zaboravite da ne morate da sastružete sneg sa karoserije kao led sa vetrobrana, već samo da ga uklonite kako vam npr. sneg sa krova prilikom kočenja ne bi pao preko vetrobrana i slično.

Zaključak

Osim ukoliko auto ne držite pod staklenim zvonom, na njemu će se vremenom primetiti tragovi korišćenja.

Ako ste spremni da investirate u neke od gore navedenih zaštita i generalno pazite na auto (npr. pravilno pranje), njegova boja će prilično dugo da se sija kao da je upravo izašao iz salona.

Naravno, na neke stvari ne možete da utičete, kao npr. na oštećenja i ogrebotine koje izazovu drugi učesnici u saobraćaju. Na sreću, tu je mogućnost poliranja.

Sve zavisi od toga koliko je vama stalo da auto izgleda kao nov, odnosno koliko ste spremni finansijski da održavate takav izgled.

Danas objavljeno

CFMOTO napada sport touring kategoriju

Vanja A

Porsche na “testu sjevernog jelena”

Vanja A

Grand Soleil 40 u Performance i Race izvedbama!

Vanja A

Ostavite komentar