20. Oktobra 2021.

Kako da uspješno ograničite vrijeme koje djeca provode ispred malih ekrana?

Big Portal

Za razliku od vremena kada ste sami bili djeca, danas smo okruženi ekranima sa svih strana, koji nas mame zanimljivim sadržajem. To definitivno stavlja roditelje pred težak zadatak. Tehnologija je promijenila naš život, i u velikoj mjeri utiče na djetinjstvo naše dijece. U tom je pogledu neophodno da djeca nauče kako da koriste prednosti tehnologije na pravi način.Pitanje je – gdje podvući crtu? Brojni neželjeni efekti javljaju se kada dijete provodi neograničeno vrijeme ispred ekrana. Prekomjerna upotreba tehnologije dovodi do sedativnog načina života, koji usporava metabolizam, i uzrokuje gojaznost. Neminovno je da vid plaća cijenu kad su djeca često ispred ekrana. Plavo svetlo koje emituju ekrani različitih uređaja ometa ciklus spavanja, a brojne studije pokazuju da posebno predškolci imaju problema sa ponašanjem ukoliko su često ispred malih ekrana.

USPOSTAVITE JASNA PRAVILA U KUĆI

Određivanjem jasnih pravila koja će važiti za sve ukućane, spriječit ćete ne samo prekomjerno gledanje crtaća i igranje video igara, već i izbjeći nepotrebne svađe. Ako vaše dijete nema tačno određeno vrijeme kad smije da koristi tablet, telefon ili računar, ono neće razviti poželjnu naviku samokontrole. Važno je da zabranite tehnologiju za stolom, prije spavanja, dok se ne završe domaći zadaci i kućni poslovi, kada su gosti tu, i kada imate porodično veče.

OBJASNITE DETETU NEŽELJENE EFEKTE PREKOMERNOG VREMENA PRED MALIM EKRANOM

Kada postavite ograničenja po pitanju vremena koje će dijete provoditi pred malim ekranom, vrlo je vjerovatno da ćete se naći pred lavinom njegovih pitanja, jer će ono željeti da zna zašto mu to zabranjujete. Oduprite se porivu da kažete nešto u stilu „zato što sam ja tako rekla“. Ovakve izjave neće dovesti do toga da dijete poštuje pravila. Umjesto toga objasnite mu koliko je štetno prije svega po njegovo zdravlje ako konstantno sjedi ispred tv-a, ili ima telefon u rukama.

PODSTIČITE NEZAVISNU IGRU KOD SVOG DJETETA
Kako da uspešno ograničite vreme koje deca provode ispred malih ekrana?

Uprkos tome što je sve što televizija, kompjuteri i telefoni nude možda zabavnije dječijem umu, od klasičnih igračaka u njegovoj sobi, nikad ne odustajte od nastojanja da svoje dijete ohrabrite da se igra. Iskoristite njegovu zainteresovanost za muziku koju sluša, nudeći mu neki instrument, ili mu dajte boje i platno da izrazi svoju kreativnost na njima. Različiti graditeljski setovi su nešto poput igrica uživo. Ponudite djetetu neke prirodne materijale koje možete pronaći u svom dvorištu, i posmatrajte kuda će ga mašta odvesti. Previše vremena ispred malih ekrana sputava dječiju maštu, i njima sve vrlo brzo postane dosadno.

Izvor: Ženskimagazin.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare