Kako da spriječite nastajanje bora dok spavate - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako da spriječite nastajanje bora dok spavate

Svi znamo koliko je važno da koža dobije dovoljno sna svake noći. Skidate šminku pre spavanja i spavate preporučenih 7 do 9 sati noću, ali se i dalje budite natečeni, iscrpljeni i spuštenih kapaka. Znate li zbog čega?

Mogući uzrok jeste način na koji spavate, tj. položaj u kome spavate može da spreči da posedujete mladalački izgled kože.

Dokotr medicine i kozmetički lekar Konstantin Vasjukevič smatra da horizontalni položaj tela tokom spavanja pomera ravnotežu prenosa tečnosti prema gornjem delu tela:

“Dugoročne efekte ovog kontinuiranog cikličnog otoka ne treba potcenjivati. Svakodnevno širenje i kontrakcija tkiva lica opterećuje ligamentnu potporu lica. To na kraju dovodi do istezanja i opuštanja povezanih sa starijim izgledom”, kaže.

Takođe, ovaj doktor je otkrio koja je najbolja poza za spavanje, a koja najgora i kako utiču na pojavu bora.

Spavanje na boku

Vasjukevič smatra da spavanje na boku može dovesti do bora na dekolteu i strani lica na kojoj ležite. “Ogroman faktor starenja tokom sna su sile trenja koje nastaju trljanjem kože uz jastuk”.

Spavanje na stomaku

Mnogi od nas spavaju na stomaku, ali dr Vasjukevič kaže da je to najgori položaj za spavanje. Kada spavate nagnuti napred, vaša koža se satima trlja uz jastuk, što može izazvati ciklično oticanje i pojačati linije mrštenja oko očiju i usana. Vremenom, ovo ubrzava stvaranje trajnih finih bora (posebno na čelu koje čak ni retinol ne može da izleči), nabora i sveukupno bora na licu. Pritisak vašeg lica u jastuk takođe stvara više nadutosti oko očiju jer vam glava i srce leže na istom nivou, što znači da će vam više krvi otići u lice.

Spavanje na leđima

Ležeći položaj je najbolji položaj za dužu mladost kože. Ne samo da sprečava bore zbog nedostatka trenja koje prouzrokuje bore, već takođe sprečava kožu da oseti pritisak vašeg lica dok se trlja u jastuk. “Preporučujem da spavate na leđima sa blago podignutom glavom”, objašnjava doktor.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar