Kako da se izborimo sa zimskom depresijom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako da se izborimo sa zimskom depresijom

Ovaj ozbiljan problem ima skoro polovina svjetske populacije, a mnogi ne shvataju da sami mogu da utiču na poboljšanje svog stanja.

Zimska depresija, poznatija kao sezonski afektivni poremećaj, je vrsta depresije koja se najčešće javlja tokom jesenjih i zimskih meseci, kada je manji broj sunčanih dana, a najteži meseci su januar i februar. Dolaskom proleća i većeg broja sunčanih dana stanje se poboljšava.

Sezonski afektivni poremećaj se povezuje sa biohemijskim disbalansom u mozgu, na šta utiču kraći dani i manje sunčeve svetlosti. Kako se godišnja doba menjaju, ljudi osećaju promene u svom unutrašnjem biološkom satu, pa napuštaju svoje ustaljene rutine pri svakoj promeni.

Uobičajeni simptomi uključuju umor bez obzira na broj sati sna i povećenje telesne težine zbog prekomernog konzumiranja hrane i pojačane potrebe za ugljenim hidratima.

U druge znakove spadaju tuga, gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima smo uživali, osećaj bezvrednosti ili krivice, poteškoće sa koncentracijom i donošenjem odluka, kao i misli o smrti i samoubistvu.

Ovaj poremećaj može da se javi u bilo kom periodu života, ali najčešće počinje između 18. i 30. godine i češći je kod žena nego kod muškaraca.

Kako da se izborimo sa ovim poremećajem?

Prema savetima stručnjaka, najbolji način da se izborimo sa ovim poremećajem je da se potrudimo da tokom dana budemo što više izloženi prirodnoj svetlosti.

To možemo da radimo i pre nego što nastupi ovaj oblik depresije, kako bismo je sprečili. Šetnja kad god se sunce pojavi, maker i na 20 minuta će imati pozitivan efekat.

Osim toga, za lečenje ovog poremećaja koriste se i antidepresivi, ukoliko to lekar proceni i prepiše, a pomažu i odlasci na terapije kod stručne osobe.

Od pomoći mogu biti i redovno vežbanje, zdrava ishrana, dovoljno sna i druženje sa prijateljima i porodicom.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Pita sa sirom iz tiganja

Vanja A

5 namirnica koje je bolje kupovati smrznute

Vanja A

Recept za najkremastiju tjesteninu sa sirom pripremljenu u samo jednoj posudi

Vanja A

Ostavite komentar