8. Septembra 2022.

Kako da razlikujemo alergiju od respiratornih infekcija?

Big Portal

Koja stanja u pulmologiju ne smeju da čekaju, o tome ali i posledicama kovid infekcije za RTS je govorio direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović.

Svaki dan u ambulantama pregledamo između 200 i 250 pacijenata, od čega se između 20 i 30 hospitalizuje. Najčešće su to onkološki bolesnici, ali su česti i slučajevi pogoršanja astme i hronično opstruktivne bolesti pluća, upale pluća, a tu je i sezona alergija“, kaže Stjepanović.

Najveći broj obolelih su pušači i osobe srednje i starije životne dobi.

Stjepanović navodi i da je često teško razlikovati simptome alergijskih reakcije od virusnih infekcija.

„Crvenilo i svrab očiju i povećano lučenje sekreta su zajednički simptomi, ali nakon obavljenih osnovnih laboratorijskih analiza znamo da li je u pitanju infekcija, a onda i dodatne procedure, snimanja i uzimanje briseva“, objašnjava direktor Klinike za pulmologiju KCS.

Stanje sa kovidom lakše nego prošle godine

Što se kovid infekcije tiče, Klinika za pulmologiju nije u kovid režimu, ali pulmolozi sa klinike aktivno učestvuju u bolnici u Batajnici.

„U odnosu na prošlu godinu kada je vladala delta varijanta kovida imamo manje pacijenata. Tada je dolazilo do češćih upala pluća i težih kliničkih formi koje su zahtevale oksigenu terapiju i druge vidove invazivne i neinvazivne mehaničke ventilacije. Od omikron soja, infekcije su najčešće u gornjim delovima respiratornog trakta tako da su upale pluća ređe”, navodi Stjepanović.

I pored toga, pacijenti kažu da i posle preležanog kovida osećaju malaksalost i da im treba po nekoliko nedelja da se potpuno oporave.

Direktor Klinike za pulmologiju KCS takođe je u Dnevniku govorio o zaključcima sa skupa pulmologa u Barseloni i novim naprednim i revolucionarnim tipovima lečenja bolesti pluća.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare